Nem igazán meglepő az új tulajdonosok kiléte

Nem igazán meglepő az új tulajdonosok kiléte

Igaznak bizonyultak lapunk 2015. októberi értesülései, amelyek szerint bennfentes körökben már akkor tudták, kinek a kezébe kerülhet az akkor még eladósorban lévő, korábban államosított MKB Bank. Azt írtuk, „több forrásunk is megerősítette lapunknak, hogy már eldőlt, ki veszi meg az MKB Bankot, csak a technikai részleteket kell tisztázni, illetve egy nagyobb akadályt elhárítani az útból”. Minden bizonnyal a rosszul gazdálkodó pénzintézet több száz milliárd forintot elérő rossz hiteleire utalt a „nagyobb akadály” kifejezés.

Szerdán végre kibújt a szög a zsákból: az MKB közleményben jelentette be, hogy Matolcsy Györgyhöz közel állók szerezték meg a tavaly értékesített MKB Bank csaknem harmadát. A hitelintézet közleménye szerint a jegybankelnök mintegy száz unokatestvére közül a „legsikeresebb”, Szemerey Tamás közvetetten 20,19 százaléknyi tulajdonhoz jutott, míg a Matolcsy György által felfedezett egykori jegybanki alelnök, az MKB Bank jelenlegi vezetője, Balog Ádám 9,81 százalékos részt vásárolt a hitelintézetben.

A tranzakció érdekessége, hogy a bank 30 százalékos tulajdonát birtokló Blue Robin Investment tulajdonosát, a Graha Zrt.-t vásárolta meg 2:1 arányban Szemerey Tamás BanKonzultja, illetve Balog Ádám – alig néhány nappal korábban, április 21-én alapított – Promid Invest Zrt.-je.

Szemerey Tamás a kormánypárti Magyar Időknek nyilatkozva azt állította, nem játszott szerepet tulajdonszerzésében az a tény, hogy a jegybankelnök rokona. Szerinte az unokatestvérével való kapcsolata igencsak túl van misztifikálva a média egy részében.

Hírdetés

Hogy pontosan mennyibe került a tulajdonszerzés, arról nem beszéltek a friss tulajdonosok, az azonban biztos, hogy nem kötöttek rossz üzletet. Hiszen a 2015-ben az állam által megvásárolt hitelintézet két évvel ezelőtt még hatalmas adósságokkal küszködött, tavaly azonban 343 milliárd forint rossz adósságtól szabadult meg a pénzintézet a jegybank vezénylete alatt. Ennek az összegnek a kétharmadát, 213 milliárd forint adósságot a jegybank tulajdonában lévő Magyar Szanálási Vagyonkezelő (MSZVK) Zrt. vette át 96 milliárd forint közpénz fejében. Szakértők szerint ez az adósság piaci értéke fölötti összeg volt akkoriban. Vagyis Szemerey és Balog már egy közpénzen is megtisztított pénzintézet tulajdonához jutott.

Minden bizonnyal azért történt most a bejelentés, mert bár a Magyar Nemzeti Bank váltig tiltakozott ellene, a bíróság úgy döntött, ki kell adnia, kik váltak tulajdonossá az MKB értékesítésekor. A Blue Robin tulajdonában eredetileg 45 százaléknyi részvény volt, amelyből 15 százalékot azonnal eladott a bank munkavállalói résztulajdonosi programjának. Balog Ádám ekkor szerezte első tulajdonrészét a bankban. Az Index információi szerint a maradék 30 százalékra részben bankhitellel teremtett elő pénzt a Blue Robin, de maradt egy 10 százaléknyi rész, amely ismeretlen tulajdonosoké volt, s személyük napvilágra kerülése nagyon kínos lett volna. Ezt akadályozták meg a mostani, szokatlan tranzakcióval. Szakértők szerint azonban jogi aggályt is felvet, hogy a legújabb tulajdonosok esetleg magyar banki hitelekből vették meg az MKB-t, hiszen például Balog Ádámról eddig nem lehetett tudni, hogy milliárdos lett volna. Az Index úgy tudja, Balog Ádám vásárlása mögött is valamilyen módon Szemerey Tamás forrásai, vagyis egy hitel állhat.

Matolcsy György megbízható ismerősei mellett más kormányközeli cégek is banktulajdonhoz juthattak mostanában. Az Index korábban megírta, hogy az MKB másik nagy tulajdonosa, a 45 százalékos tulajdonrésszel bíró Metis Magántőkealap mögött a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez több szálon is kötődő, Fidesz-közeli Duna Aszfalt tulajdonosa, Szíjj László állhat.

Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor miniszterelnök barátja nem csupán az MKB Bankhoz köthető. Múlt pénteken jelentették be, hogy az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-től az a Konzum PE Magántőkealap vásárolta meg az FHB Jelzálogbank részvényeinek 5,96 százalékát, amelyben Mészáros Lőrincnek 20 százalékos tulajdonrésze van. Egy tegnap kiadott közlemény szerint már a hitelintézet teljes vezetését „megújították”, így még szorosabbá válik az együttműködés az FHB és a takarékszövetkezeti integráció között. A TakarékBanktól érkezett új vezetők mellett itt is megtalálni a jegybanki szálat: a közlemény szerint Tóth Edit az MNB biztonsági szolgáltatásokat nyújtó leányvállalatától érkezik az FHB Jelzálogbank vezérigazgató-helyettesi székébe.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »