A Jobbikon múlik az Ab-beadvány sorsa a CEU ügyében

A Jobbikon múlik az Ab-beadvány sorsa a CEU ügyében

Ma dönt a Jobbik elnöksége arról, hogy beállnak-e a többi ellenzéki párt mellé, és aláírják-e a lex CEU kapcsán készített alkotmánybírósági beadványt – tudta meg a Magyar Nemzet. Jelenleg ugyanis Vona Gábor pártján múlik, hogy összejön-e egy ilyen, úgynevezett utólagos normakontroll kezdeményezéséhez a szükséges számú aláírás.

Azt nehéz megjósolni, miként dönt a négy országgyűlési képviselőből és négy nem parlamenti honatyából álló elnökség. A parlamentben a párt nem szavazta meg a törvénymódosítást. A csoport tagja viszont Toroczkai László is, aki a tüntetőket „tornából felmentett liberálisoknak” nevezte.

Az alaptörvény szerint azután, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a törvénymódosítást, már csak konkrét politikai szereplőknek van lehetőségük az Alkotmánybírósághoz fordulni, így például az országgyűlési képviselők negyedének, ami ötven főt jelent.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke elmondta, már elkészítették a beadványukat, és elküldték minden parlamenti pártnak, de a javaslatokra is nyitottak. Öt képviselőjük értelemszerűen alá is írja a papírokat. A legnagyobb ellenzéki frakcióval – huszonnyolc fővel – rendelkező MSZP képviselői ugyancsak alá fogják írni az íveket – közölte Nyakó István.

A szocialisták sajtófőnöke ugyanakkor úgy érzi, annyit ér ez, mint halottnak a csók. A biztos aláírók között van még a Párbeszédet képviselő Szabó Tímea, illetve lehet még számítani további néhány független képviselőre is, de a jobbikosok nélkül sehogy sem jön össze az ötven név. Az utólagos normakontroll egyébként nem befolyásolja a törvény hatálybalépését, ráadásul az Alkotmánybíróságot semmilyen határidő nem köti, hogy döntést hozzon.

Hírdetés

Trumpék „egyöntetűen” az intézmény mögött állnak

Közben kiderült, hogy Altusz Kristófot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát kérte fel Orbán Viktor, hogy miniszterelnöki megbízottként tárgyaljon a külföldi egyetemek, legfőképp a CEU működéséről az Egyesült Államok kormányának küldötteivel.

Az amerikai külügyi tárca európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese egy az amerikai nagykövetség által rendezett háttérbeszélgetésen közben leszögezte, hogy az amerikai kormány nagyon fontosnak tartja a CEU-t, és egyöntetűen az intézmény mögött áll. A konfliktust azonban nem Washington fogja megoldani, az intézménynek és a magyar kormánynak kell tárgyalóasztalhoz ülnie.

Hoyt Yee hangsúlyozta, a CEU ügyében megvan rá a hajlandóság, hogy a kormánnyal közösen megtalálják a legjobb megoldást annak érdekében, hogy Budapesten maradhassanak. Az pedig, hogy a hajlandóság kölcsönös-e, hamarosan kiderül – tette hozzá.

(MNO nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »