Hirtelen kevesebb lett az egyetemi oktató-orvosok bére

Ugyan tavaly szeptembertől béremelést kaptak, a Semmelweis Egyetem orvosi karán oktatóként és a klinikákon orvosként is dolgozó orvosok közül sokan megdöbbentek, amikor februárban kevesebb fizetés érkezett – írja az Index.

Az egyetemen kettős szerepben, oktatóként és orvosként dolgozókra is vonatkozott a tavaly szeptemberi szakorvosi béremelés. Ez egy docens esetében bruttó 63 500 forint pluszt, egy egyetemi tanárnál bruttó 107 ezer forintos többletet jelentett, az orvosok választhatnak, hogy a számukra kedvezőbb egészségügyi vagy oktatói bértábla alapján veszik fel fizetésüket.

A portál szerint azonban kiderült, hogy a szakorvosi béremeléstől egy január elsejétől módosult kormányrendelet miatt estek el. A Semmelweis Egyetem a rendeletet úgy értelmezte, hogy az év elejétől az egyetemen tanító, de a betegellátásban is dolgozó oktatóknak már nem jár a plusz pénz. Az egyetem ezt azzal indokolta, hogy a 107 ezer forintos juttatásra sem bérkiegészítés címén, sem a megnövelt szakorvosi garantált illetmény formájában nem jogosultak, mivel oktatói garantált illetményük még így is meghaladja a megnövelt szakorvosi illetmény összegét.

Hírdetés

Kifizetik a különbséget

A portál megkeresésére a Semmelweis Egyetem közölte: az egészségügyben 2017 januárjában megvalósult béremelés nyomán azoknak az oktatói feladatokat is ellátó szakorvosoknak, akik nem a szakorvosi, hanem a számukra kedvezőbb oktatói bértábla alapján kapják a fizetésüket (egyetemi tanárok, valamint a docensek egy része), nem épült be az illetményükbe az a 2016 nyarától átmeneti, 4 hónapra megállapított bérkiegészítés, amely január elsejétől a garantált szakorvosi illetmény részévé vált.

Ezek az oktatók ugyanakkor megkapták a tavaly év eleji 15 százalékos, majd 2017 év eleji újabb 5 százalékos oktatói béremelést. Ez az emelés ugyanakkor az esetükben kisebb mértékű lehetett a tavalyi év utolsó négy hónapjára megállapított bérkiegészítés összegénél.

Az egyetem ezért az esetleges különbséget saját forrásából egészíti ki januárig visszamenőleg, így tehát nem csökkent a betegellátásban is résztvevő oktatók fizetése a Semmelweis Egyetemen – írja az Index.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »