Teljesen szabad lesz az utastársát lefejező férfi

Minden felelősség alól felmentették Will Bakert, korábbi nevén Vince Lit, aki 2008-ban egy buszon megölt egy utast.

Baker, akinél később skizofréniát diagnosztizáltak, egy számára teljesen ismeretlen férfit, Tim McLeant fejezte le 2008-ban. 2009-ben elmebetegségére hivatkozva kimondták, hogy büntetőjogilag nem vonható felelősségre a cselekményért – írja a Guardian.

Az áldozat édesanyja, Carol de Delley egy Facebook-posztban azt írta, „nincsenek szavak”, és bírálta a most született döntést, mondván, nem lehet bizonyosan állítani, hogy Baker szedni fogja a számára felírt gyógyszert. A férfit korábban egy pszichiátriai intézményben tartották fogva, de évről évre nagyobb szabadságot biztosítottak neki, november óta pedig egy winnipegi lakásban él. Azonban azt eddig nyomon követték, hogy szedi-e a gyógyszereket. Ezután viszont minden ellenőrzés megszűnik.

Hírdetés

Jeffrey Waldman, Baker orvosa azonban a hét elején közölte: biztos benne, hogy páciense a továbbiakban is együtt fog működni a kezelésben, mivel tudja, hogy csak így tarthatja kordában betegségét. Egy írásos határozatban pedig kimondták, nem támasztják alá bizonyítékok, hogy Baker komoly veszélyt jelentene a közbiztonságra.

Az orvos azt is elmondta, hogy a férfi a következő 2-3 évben Winnipegben szeretne élni, és tervei vannak karrierjére vonatkozóan.

Baker 2001-ben hagyta el Kínát, négy év múlva pedig kanadai állampolgár lett. 2008-ban a 22 éves McLean mellett ült a buszon. Áldozata rámosolygott, és megkérdezte, hogy van. Baker azt állítja, ekkor Isten hangját hallotta, aki azt mondta, ha nem öli meg a férfit, „azonnal meghal”. Többször megszúrta McLeant, aki harcolt az életéért, majd miután a többi utas elmenekült a járműről, megcsonkította a fiatalember testét. Szemtanúk arról számoltak be, hogy McLean levágott fejét mutogatta a buszon kívül tartózkodóknak, mielőtt letartóztatták.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »