„Szétb…lak mind a kettőtöket!” – Begurult a vállalkozó

„Szétb…lak mind a kettőtöket!” – Begurult a vállalkozó

Egy politikusnak és egy újságírónak támadt egy épület bontását végző cég tulajdonosa a fővárosi Józsefvárosban. A férfinek nem tetszett, hogy a bontásról videofelvételt készít a politikus és az újságíró. Lakók értesítették őket, hogy hatalmas a por a bontás miatt, és szerintük szabálytalanul is dolgoznak a munkások.

„Szétb…lak mind a kettőtöket!” – Az egyik bontást végző munkás fenyegette meg a Párbeszéd fővárosi elnökét és a vele kiérkező újságírót a 168 Órától. Azért szidták őket, mert videót készítettek arról, hogy bontják az egyik fővárosi, korábban műemléki védettség alatt álló épületet.

„Takarodj már! Az anyádat vedd fel! Anyádat vedd fel!”

A bontást végző cég tulajdonosa is bekapcsolódott a szidalmazásba, később neki is ment az újságírónak és a politikusnak.

Az épületet markoló bontja, a törmelék az utcára esik, néhány méterre az ott parkoló autóktól, a hatalmas por pedig elárasztja az egész utcát.

„Laikusként is tudom, hogy vannak olyan szabályok a bontásnál, hogy például vízzel locsolják, hogy ne szálljon ez az irdatlan mennyiségű por, vagy pedig hálóval szokták körbehálózni, de itt még az sem történt meg, hogy lezárták az utat. Egyszerűen itt a porfelhő közepén jöttek végig az emberek” – mondta el egy lakó, Bóbis Ildikó.

Volt olyan lakó, aki a bontást végző munkások szakértelmét is kétségbe vonta.

– Fent voltak az elsőn, és véstek meg… hát minden, összevissza! Hát előírásnak megfelelően biztos, hogy nem!

Hírdetés

– Ezt miből gondolod?

– Hát, abból, hogy itt volt öt velem egyidős gyerek, és csak romboltak… Úgyhogy, gondolom, az nem előírásnak megfelelő.

A bontási területre a munkaidő után bárki bemehet, és a félig lerombolt épületet sem kerítették el.

Azt is megkérdeztük, hogy ugyan nem kellene-e már az előírásoknak megfelelően locsolni a felületet, hogy ne porozzon ennyire.

A PM fővárosi elnöke azt mondta, féltek a dühös munkásoktól, miután szóvá tették a bontást.

„Mi már voltunk ilyen meleg helyzetekben, de ennyire hirtelen, ilyen agresszivitással még nem nagyon találkoztunk. És az az érdekes, hogy miután este kiposztoltuk ezt a Párbeszéd Józsefváros helyi oldalunkra, ott több civil komment érkezett, hogy velük, mint érdeklődőkkel hasonlóképpen bántak el, szóval megakadályozták, hogy fényképezzenek, elküldték őket melegebb éghajlatra” – nyilatkozta Kádár Gábor.

A Józsefvárosi Önkormányzat elhatárolódik az esettől. Pedig a bontásra a közbeszerzést az egyik cége, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ írta ki. A pályázatot Hufer Bau Kft. nyerte meg 60 millió forintért. Ő aztán továbbadta a megbízást a politikusnak és az újságírónak támadó Jon Bau Kft.-nek.

„Ez a cég csak a nyilvánosan fellelhető adatok alapján legalább negyvenszer szerepelt különböző formában, akár közbeszerzés nyerteseként, akár más formában az illetékes bizottság vagy a testület napirendjein Józsefvárosban” – nyilatkozta dr. Erőss Gábor, a Párbeszéd VIII. kerületi önkormányzati képviselője.

A Párbeszéd bántalmazás miatt feljelentést tett a rendőrségen. A Jon Bau Kft. tulajdonosának, Jónás Nándornak nem ez volt az első ilyen esete. 2015. augusztus 20-i ünnepségen a megemlékezést zavarta meg a bekiabálásaival. Akkor a kerület fideszes polgármestere, Kocsis Máté letagadta, hogy ismerné Jónást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »