Áder egyelőre nem válaszol Vonának

Egy hét elteltével sem kapott semmiféle választ Áder János köztársasági elnöktől személyes találkozót kezdeményező levelére – mondta a Magyar Nemzetnek tegnap Vona Gábor. A Jobbik elnöke múlt kedden fordult levélben az államfőhöz, hogy Áder János „vesse latba tekintélyét” az alaptörvény-módosítás kapcsán kialakult patthelyzetben. A vita ugyanis megrekedt: a Jobbik nem támogatta a kormány kvótaellenes alkotmánymódosítását, amiért a letelepedési kötvényt nem vezették ki a rendszerből, a Fidesz pedig nem akarja támogatni a Jobbik javaslatát, amely az alaptörvény-módosítás mellett a Rogán Antal nevéhez köthető kötvénybizniszt is megszüntetné. A Jobbik elnökének – mint mondta – konkrét javaslata is van az államfőnek a helyzet rendezésére vonatkozóan, de annak részleteit egyelőre nem akarta elárulni.

Lapunk is elküldte már múlt szerdán – Vona Gábor bejelentését követően – kérdéseit a Köztársasági Elnöki Hivatalnak arról, hogy az államfő leülne-e beszélgetni a Jobbik elnökével, ám sajtómegkeresésünkre mi sem kaptunk egyelőre választ.

Vona Gábor szerint demokráciában alapvető működési elvnek kell lennie, hogy a pártok egyeztetni tudjanak a köztársasági elnökkel. Pláne ebben a kérdésben, hiszen Áder János a népszavazás kapcsán is megszólalt, vagyis a Jobbik elnöke szerint felelőssége van a kérdésben. (A köztársasági elnökkel az állami televízió közölt exkluzív interjút az október 2-i kvótaellenes népszavazás kampányhajrájában, és bár a műsorvezető nagyon igyekezett a referendumról beszélni, Áder János a műsorban szinte végig csak a klímaváltozás és a vízválság veszélyeiről értekezett.) – Természetesen türelmesen várok köztársasági elnök úrra – mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy már december van, és még mindig nem sikerült módosítani az alaptörvényt.

Tegnap egyébként a Jobbik képviselői ismét megpróbálták az Országgyűlés igazságügyi bizottságában napirendre vetetni javaslatukat, hiszen első körben ennek a testületnek kell tárgyalnia és döntenie arról, hogy a parlament plenáris ülésén is téma lehet-e. A kormánypárti többség azonban ahhoz sem járult hozzá, hogy egyáltalán beszéljenek az ügyről. Legalábbis most, a napokban ugyanis Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke lapunknak azt mondta, hogy várhatóan jövő hétfőn tárgyalnak majd a jobbikos javaslatról.

Hírdetés

Közben Vona Gábor tegnap végre megszólalt a nagy vihart kavaró ásotthalmi rendelet ügyében is, egyértelművé téve, hogy nem ért vele egyet. Ismeretes, a Jobbik alelnöki posztját is betöltő Toroczkai László kezdeményezésére a településen megtiltották burka vagy csador viselését, de még a müezzin tevékenységét is. A pártelnök szerint a Jobbik nagy párt, és előfordulnak olyan kérdések, amelyekről másként vélekednek. Abban viszont egyetért Toroczkai Lászlóval, hogy Magyarországon meg kell előzni a Nyugat-Európában már tapasztalt kulturális összeütközéseket.

Ám a véleménykülönbség és a Jobbikon belül is felzúdulást keltő önkormányzati rendelet ellenére sem vetődött fel, hogy Toroczkai Lászlót bármilyen szankció érje.

A Magyar Nemzet kérdésére Vona Gábor azt mondta, nem tudott előre arról, hogy párttársa és egyben alelnöke milyen szigorításra készül, de szerinte nem is kell tudnia egy település rendeleteiről. – A Jobbik nem úgy működik, mint a Fidesz, nem mindent Vona Gábor dönt el – közölte.

A Jobbik vezetője azt is leszögezte, hogy az ásotthalmiakat meg kell érteni, hiszen a migrációs krízis nagyon komolyan érintette őket, a kormány pedig minden ígérete ellenére sem védi meg Magyarországot. – Ez egy kétségbeesett döntés volt – mondta, hozzátéve, Ásotthalom belügyéről van szó. Kiemelte, hogy a Jobbik programjában nem szerepelnek hasonló intézkedések; ha kormányra kerülnek, biztosítani fogják a szabad vallásgyakorláshoz való jogot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »