Üzentek a horvátok: hiába várnak a migránsok Szerbiában

Horvátország megvédi határait az illegálisan érkező bevándorlókkal és áruval szemben – közölte rendkívüli sajtótájékoztatóján Vlaho Orepic belügyminiszter vasárnap a kelet-szlavóniai Tovarnikban.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal a migránsokkal, akik a határ szerbiai oldalán, Sid város térségében várakoznak, a miniszter azt válaszolta, hogy a sidi befogadóállomásra szállítják őket.

Még pénteken gyalog indult el a horvát határ felé mintegy száz migráns Belgrádból, a főként férfiakból álló csoport tagjainak többsége Afganisztánból és Pakisztánból származik, ezért gazdasági bevándorlóknak minősülnek.

Hírdetés

Nem ez az első alkalom, hogy a Szerbiában rekedt migránsok gyalog indulnak útnak az Európai Unió felé. Július közepén, valamint október elején szintén így indult el a Közel-Keletről érkezett bevándorlók egy nagyobb csoportja a szerb fővárosból a magyar határ felé, azonban mindkét alkalommal egy nap után feladták útjukat.

A mostani menetelők közül szombaton néhányan orvosi segítséget kértek, mások feladták a gyaloglást és visszatértek a szerb fővárosba. Többségük azonban vasárnap délelőtt megérkezett a horvát-szerbiai határra, és körülbelül 200 méterre a határtól várják, hogy beengedjék őket Horvátországba. A migránsok kijelentették: addig ottmaradnak, amíg nem nyitják meg a határt előttük. Elmondásuk szerint Olaszországba és Franciaországba akarnak menni. A határ átlépésében szerb rendőrök akadályozták meg őket, akik azt is felajánlották számukra, hogy elszállítják őket valamelyik szerbiai befogadóközpontba.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »