Ha eddig nem félt az internettől, most majd fog

Ha eddig nem félt az internettől, most majd fog

2014 májusában az Egyesült Államokbeli Waukesha városát egy szörnyű este rázta meg: az erdőszélen egy tizenkét éves kislányt késeltek kis híján halálra. Hamarosan kiderült, a gyermeket két vele egykorú osztálytársa támadta meg. Elcsalták a lakott területektől távol, majd megpróbálták halálra szúrni. Elmondásuk szerint a tettet a Slenderman (nyúlánk ember), egy arcnélküli rém parancsára követték el. Az esetről az HBO készített dokumentumfilmet, Beware the Slenderman (Óvakodj a Slendermantől) amelynek most mutatták be az első előzetesét.

Az áldozat azóta felépült, az eset azonban mély sebet ejtett a közösségen. A film az okokat és a következményeket igyekszik feltárni, és felhívni a figyelmet az internet sötét mélységeinek veszélyére. A gyilkolni vágyó gyerekek által emlegetett Slenderman ugyanis egy mém, amely a világhálón terjedt el. Még 2009-ben alkotta meg egy Photoshop-pályázatra a Something Awful (Valami Rettenetes) nevű internetes fórum egyik tagja. A cél az volt, hogy egy normális fényképből kreáljanak valami természetfelettit.

Ebből lett a Slenderman, egy abnormálisan magas, arcnélküli figura, aki követi, megfélemlíti a gyerekeket és szörnyű dolgokra veszi rá őket. A rémisztő karakter váratlanul sikeres lett, villámgyorsan elterjedt az interneten. Azóta már számítógépes játékot is gyártottak a figurából, de a képernyőn is felbukkant több alkalommal. És ezzel szinte valósággá változott, legalábbis sok gyerek szemében.

Hírdetés

A dokumentumfilm ezt a szálat is követi, bemutatva a „creepypasta” jelenséget, vagyis az interneten terjedő horror-történeteket, mítoszokat. A waukeshai késelés után komoly vita bontakozott ki az internet gyermekekre gyakorolt hatásáról. A szakértők közül akadt, aki azt állította, sok gyereknek nehézséget jelent megkülönböztetni a fikciót a valóságtól, ami összezavarhatja a gondolkodásukat. Mások azon a véleményen voltak, hogy a netes horrorsztorik semmiben sem különböznek a rémisztő népmeséktől, és nem vesznek rá senkit, hogy rémes dolgokat kövessenek el.

A dokumentumfilmet 2017. január 17-én mutatja be az HBO.

 

 

   


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »