Juncker sem maradhatott ki a Trump-szapulásból

Juncker sem maradhatott ki a Trump-szapulásból

Az Európai Bizottság (EB) elnöke, Jean-Claude Juncker szintén nem bírta megállni, hogy az európai mainstream politikusokhoz hasonlóan ne tegyen pikírt megjegyzéseket Donald Trump leendő amerikai elnökre.

A Brexit sokkjából még éppen csak felocsúdó Juncker a Guardian tudósítása szerint diákok előtt beszélt egy konferencián az európai-amerikai viszonyról, amikor szóba hozta a beiktatásra váró Trumpot:

„Trump megválasztása azzal a kockázattal jár, hogy felborul az interkontinentális viszonyok alapjaikban és struktúrájukban rendülnek meg.”

Az EB elnöke emellett „veszedelmesnek” titulálta Trump biztonságpolitikáról alkotott elképzeléseit és kétségbe vonta az üzletember Európáról való tudását:

Hírdetés

„Meg kell tanítanunk a leendő elnöknek, hogy mi is Európa és hogyan is működik”

– jelentette ki cseppet sem diplomatikus hangnemben Juncker, és még erre is rátett egy lapáttal:

„Őszintén? Szerintem el fogunk vesztegetni két évet, mire Trump úr végiglátogatja a számára ismeretlen világot.”

A sértő hangnem, mint ahogy azt már Juncker-től megszokhattuk, valószínűleg személyes ellenszenvből és érdekkülönbségből fakad. Amellett, hogy az EB elnöke valószínűleg sokkal szívesebben smúzolt volna Hillary Clintonnal, mint a republikánus győztessel, az sem elhanyagolható tényező, hogy Trump győzelmével valószínűleg kútba esik a brüsszeli és a washingtoni lobbicsoportok legnagyobb biznisze, a TTIP. Érthető, ha Juncker „kissé” ideges.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »