Magyarok trollkodták szét Pompejit

Magyarok trollkodták szét Pompejit

Futótűzként spriccelt szét a hír: hat magyar turista megszentségtelenítette az ókori római Pompeji romjait. Az Il Mattino beszámolója szerint a magyarok szofista filozófusokat meghazudtoló mozdulatokkal pózoltak a Vezúv 79-es kitörésekor elpusztult város egyik bazilikaépületének oszloptöredékein. Erről fotókat is feltöltöttek a Facebookra. Ezeket az olasz lap is bemutatta, majd hozzátették, az egész olasz sajtót sokkolták az események.

Az UNESCO világörökségi listájára 1997-ben felkerült régészeti park vezetője, Massimo Osanna megjegyezte, a magyarok magatartása ékes példája a kultúra és az érzékenység hiányának. Hozzátette, az ilyen viselkedés nagyon megnehezíti a szakemberek munkáját, akiknek elsődleges célja az állagmegóvás. Egyúttal azt is megjegyezte, sajnos a közoktatás nem mindig megfelelő ezen a téren: már, hogy ott elmagyarázzák a diákoknak, miért nem illik műemlékekkel ilyesmit csinálni.

Hírdetés

Az olaszok feljelentést is tettek az ügyben. Amennyiben pedig kiderül, hogy kárt tettek a romokban, úgy a helyi és a nemzetközi örökségvédelmi törvények szerint büntetés várhat a magyarokra. S hogy ez mennyire komoly, az Iszlám Államot például háborús bűncselekményekkel vádolják az ugyancsak ókori Palmüra romjainak szándékos pusztításai miatt. (Nyilván más liga, de jelzésértékű.)

Az eset kapcsán azonban érdemes pár megjegyzést tenni:

Az egész tényleg rém kínos, s a negatív országimázs mellett felmerül a kérdés: mennyire figyelnek oda az iskolákban a múlt bemutatására, annak fizikai valójában. Ezek alapján azt kell feltételezni, egyre kevésbé, sajnos.A mihez tartás végett ugyanis csak Budapesten két ókori római amfiteátrum látogatható: az óbudai Aquincum katonavárosának arénája a Bécsi úton, a polgárvárosé pedig az aquincumi HÉV-megállónál áll. Mellesleg Sopronban is megvan az ókori Scarbantia amfiteátruma, s Szombathelyen (Savaria) ás a Dunántúl számos pontján vannak római romok.A Király utcai bulinegyed, a romkocsmák meg az unásig szajkózott Citadella, s egyéb „modern kori” csoda helyett, mellett ezek a kétezer éves budapesti romok is igazán szerepelhetnének a turistakalauzokban. Meg úgy általában, igazán kaphatnának több PR-értéket, s mondjuk, ezzel együtt a gyerekeknek, fiataloknak is szépen be lehetne őket mutatni. Folyt vér ama falak között is – ez elég ahhoz, hogy igazán izgin el lehessen adni azokat két Facebook-lájkgomb nyomogatása között.Talán így a helyi erők is jobban felfigyelhetnek arra: jé, haver, nekünk is vannak ókori romjaink. S talán akkor nem temetnek be mondjuk késő római ellenerődöt, mint tette azt pár éve az önkormányzat az V. kerületi Március 15. tér „rekonstrukciójakor”.Bármennyire is szeretnék kerülni, meg elmismásolni, sajnos Pompeji a korrupció és a maffia összefonódásának egyik mintapéldája. A romterület elmúlt éveit a folyamatos botrányok árnyalták be.Három éve az olasz ügyészség és pénzügyőrség korrupció és csalás vádjával letartóztatta a romváros felügyeletére 2009-ben kinevezett kormánybiztosát, Marcello Fiorit és a régészeti lelőhely fő restaurátorát, Luigi D’Amorát. Fiorit hivatali visszaéléssel, a rábízott mintegy 79 millió euró hűtlen kezelésével vádolják. D’Amorát pedig csalással, hiszen az amfiteátrum felújításának költségeire a végén négyszeres összeget fizetett ki. Az ügyekben pedig állítólag a háttérben ott van a közeli Nápolyban székelő maffiahálózat, a Camorra keze.Az anyagspórolás miatt az elmúlt években több épület összedőlt, így többek között az ikonikusnak számító gladiátorok háza (Schola Armatorum).S noha azóta javult a helyzet, új restaurálási programba kezdtek, a Camorra árnya továbbra is ott ólálkodik, az ügyek kézben tartására külön rendőrségi osztagot tartanak fel az olaszok.Amúgy legutóbb két német fiatal korbácsolta fel hasonlóan az indulatokat, miután idén nyáron az éj közepén, amolyan ipari alpinistát játszva megmászták a híres római amfiteátrumot, a Colosseumot. Az ügyben az volt a különösen kínos, hogy egy biztonsági őrt se láttak, senki sem szólt rájuk, mit keresnek ott éjjel, s miért trollkodják szét a nevét Nero császár óriásszobráról kapó, amúgy a Flavius-dinasztia által építtetett arénát. Ott nem tudni, indítottak-e eljárást, ám az őrzést megszigorították, miután pár napra rá az Iszlám Állam fenyegetőzött a műemlék lerombolásával.

Ezt a mostani ügyet eme kontextusban érdemes jól átrágni, azt mindenképp aláhúzva, a magyarok pompeji „teljesítménye” szánalmas, még úgy is, hogy azt látjuk, a múlt iránti tisztelet semmibe vétele egyre aggasztóbb méreteket ölt. A műemlékek ugyanis menők, s nem holmi gagyi, kamu Kung Fu Panda-pózokban történő vergődésre valók.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »