Putyin megfenyegette Romániát a rakétapajzs miatt

Putyin megfenyegette Romániát a rakétapajzs miatt

Az Európába telepített amerikai rakétavédelmi rendszerek újabb fegyverkezési versenyhez vezethetnek, és veszélyt jelentenek a globális biztonságra – jelentette ki pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök.

05 Putyin78_b

Putyin arra reagált, hogy pénteken az észak-lengyelországi Redzikowóban letették annak a támaszpontnak az alapkövét, ahová 2018-ban az amerikai rakétavédelmi pajzs harmadik kelet-európai elemét telepítik. Egy nappal korábban ugyanakkor az Egyesült Államok működésbe hozta európai rakétapajzsának Romániába telepített elemeit az Olt megyei deveselui katonai támaszponton.

Hírdetés

Az orosz államfő szerint nem rakétavédelmi rendszerről van szó, hanem az Egyesült Államok nukleáris stratégiai képességének növeléséről Kelet-Európában. Hozzátette, a rakétavédelmi rendszerek telepítése fenyegetést jelent Oroszországra. „Azoknak, akik a rakétavédelmi rendszerek telepítéséről határoztak országukban, tudniuk kell, hogy eddig kényelemben, békében és biztonságban éltek. Oroszországnak azonban most el kell gondolkodnia azon, hogyan csökkentse a biztonságát érő fenyegetéseket” – jelentette ki pénteken Putyin.

Az orosz elnök szerint miután az Egyesült Államok korábban egyoldalúan kilépett a rakétavédelmi megállapodásból, ami nyilvánvalóan az első lépés volt a világ erőegyensúlyának felborítására, ez a második csapás a nemzetközi biztonságra, amely megteremti a feltételeket a két ország közötti INF-szerződés megsértéséhez.

A szerződés földi indítású hagyományos és nukleáris robbanófejekkel felszerelt közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek felszámolásáról rendelkezik. A hatótávolságot 500-5500 kilométerben határozták meg. A Romániába telepített elfogórakéták hatótávolsága 500 kilométer, és maximális sebességük óránként 9600 kilométer.

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország nem lesz részese fegyverkezési versenynek, de a hadsereg átfegyverezésének keretein belül a fenyegetéshez igazítja védelmi kiadásait.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »