Ilyet nem szeretne látni egy űrhajós

Ilyet nem szeretne látni egy űrhajós

A brit Tim Peake lefotózta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) ablakának repedését.

Az ISS első brit űrhajósa decemberben érkezett meg az űrállomásra, azóta videózott már Földre lecsapó villámot és lefutott egy maratont is, most pedig újabb érdekességet dokumentált. Az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján publikált fotón az látszik, hogy megrepedt az ISS Cupola nevű részének ablaka.

Az ISS-re pont az ESA által 2010-ben telepített modulból pompás panoráma nyílik a Földre és a világűrre. A kvarkapilláris és boroszilikát üvegablakok azonban az űrszeméttel szemben védtelenek, így fotózhatta le a múlt hónapban Tim Peake a hét milliméter átmérőjű repedést. Ebben az esetben egy pár ezredmilliméternyi fém- vagy festékszemcse lehetett a tettes.

Hírdetés

„Gyakran kérdezik tőlem, hogy eltalálja-e űrszemét az ISS-t. Igen, ez a repedés a Cupola egyik ablakán látható, örülök, hogy négyrétegű az üveg”

– mondta ezzel kapcsolatban Tim Peake. Az űrállomást egyébként a legfontosabb helyeken külön páncélzat védi, így a kisebb becsapódó tárgyak nem jelentenek veszélyt. De tényleg csak a nagyon kicsi darabok veszélytelenek: egy egy centiméteres űrszemét már komoly gondokat okozhatna, egy tíz centiméteres tárgy pedig szét is szakíthatná az ISS-t.

Éppen ezért az űrszemét mennyiségének minimalizálására törekszik az ESA, amelynek külön osztálya foglalkozik az űrszeméttel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »