Ravasz tervet eszeltek ki a szocik a Fidesz ellen

Az MSZP olyan országgyűlési javaslatot nyújtott be, hogy három évig ne lehessen újra törvényt alkotni a vasárnapi boltzárról.

A szocialisták a boltzáras népszavazási kezdeményezésükkel nem kis politikai tőkét kovácsolhattak volna, de a Fidesz elébe ment a nagyobb presztízsveszteségnek, és eltörölte a parlamentben az eddigi boltzárat előíró törvényt.

Hírdetés

Az MSZP három népszavazási kérdésének így a legfontosabb oszlopa esik ki – vagyis válik érdektelenné, mert az MSZP ebben a kérdésben sem állította le az aláírásgyűjtést –, a kétmilliós közszférás bérplafon visszaállítása és a földtörvény visszavonása valószínűleg kevesebb aláírót mozgatna meg.

Az Index úgy tudja, a szocialisták terve az, hogy a kérdés napirenden tartásával lendületet adjanak a népszavazási kérdések aláíróinak, akkor is, ha a boltzárról szóló kérdés már tulajdonképpen érdektelen. Ugyanis ha a Fidesz tárgysorozatba sem veszi vagy leszavazza a javaslatot, akkor rémisztgethetnek azzal, hogy bármikor új törvényt alkothatnak Lázárék, illetve mégis kellene népszavazás, ha meg megszavazzák, akkor a saját sikerükként tüntethetik fel a vasárnapi boltzár eltörlését.

A hároméves időszakra pedig azért van szükség, mert a népszavazás eredménye is ennyi időre kötelezné a parlamentet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »