Érdekvédő lett a volt hírszerzőből

Érdekvédő lett a volt hírszerzőből

A kommunizmus áldozatainak holnapi emléknapja különös aktualitást ad a nemrég elhunyt Dalmady György történetének. A Kádár-rendszer hírszerzőjeként kezdte pályafutását, neve a bűnügyi hírekben is feltűnt a rendszerváltás után; az Ecolog Kft. és az Ely Kft. körüli ügyek miatt el is ítélték, hogy aztán 2010-ben egy sor újabb feljelentést tegyenek ellene. Munkavállalók, Munkanélküliek Érdekvédelmi Szerve néven 2015 októberében új szervezet alakult Nógrád megyében, elnöke a rejtélyes életű és érinthetetlennek tűnő dr. Dalmady lett.

Kalandos életutat járt be a néhai Dalmady György, akit a rendszerváltozás időszakában ítéltek öt és fél évre, miután lefokozták, és elbocsátották a hírszerzéstől. Az NSZK-ban volt rezidens, az emigráns szervezetekben hírszerzést és bomlasztást folytató III/I-7. századosaként, és többek között bűnözőket is beszervezett csoportjába. A Bayern München fedőnevű akcióban belügyi utasításra sikerült megszerezniük a magyar emigráció körében nagy népszerűségnek örvendő, emigráns magyar írók, költők műveinek kiadóját, az Újváry-Griff Kiadót; a cég volt mások mellett Márai Sándor, Vaszary Gábor, Faludy György műveinek kizárólagos jogtulajdonosa. A cég tulajdonosának, Újváry Sándornak végakarata volt, hogy maradjon a cég magyar tulajdonban, így szerezte meg a tulajdonjogot „Bunford”, azaz a disszidens Molnár János. Őt Dalmady szervezte be a csoportjába – és az akcióba. Végül 1989-ben a magyar hírszerzés fedésében hozták létre a magyar– német vegyesvállalatot, a Griff Kontinent Kft.-t; a szerződés titkos záradékában a magyar hírszerzés kikötötte, hogy a haszon egyharmada őket illeti. Előtte azonban történt egy s más.

Disszidens államtitoksértő

Molnár „Bunford” János előbb 1956-ban, majd 1970-ben távozott nyugatra, „disszidensként”. Olyan jól dolgozott ügynökként, hogy 1988-ban megkapta a Haza Szolgálatáért Érdemrend aranyfokozatát, amit tartótisztje, Dalmady vitt ki neki nyugatra. Mivel nem tudták anyagilag kellőképpen honorálni, a tartótiszt engedélyezte neki, hogy a nyugaton ellopott Cocom-listás termékek hazahozatalára szolgáló belügyi rendszert saját céljaira használhassa. „Bunford” többek között számítógépeket csempészett haza így, és a hírszerzésnél lefolytatott vizsgálat megállapítása szerint a haszonból Dalmady is részesedett. Az 1987-től a belügy védelme alatt folytatott csempészet és egyéb bűncselekmények csak 1989-ben váltak nyilvánvalóvá az államvédelem számára. Az elrendelt vizsgálat azt is megállapította, hogy Dalmady és „Bunford” távoli rokonok; Dalmadyt felfüggesztették, majd lefokozták és bíróság elé állították, mivel az is kiderült, hogy hálózatának tagjait felfedte „Bunford” előtt, ezzel államtitkot sértett. Dalmady, aki egyébként 1981-ben végzett jogászként, így jogosult volt a dr. előtag használatára a neve előtt, 1990 februárjában első, majd 1990 szeptemberében másodfokon öt év hat hónap fogházbüntetést kapott többrendbeli vesztegetés, folytatólagosan elkövetett, súlyos hátrányt okozó államtitoksértés, devizagazdálkodás folytatólagosan, különösen nagy értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett megsértése, 26 rendbeli hivatali visszaélés, orgazdaság és sikkasztás miatt.

Dalmady kegyelmi kérvényt nyújtott be a köztársasági elnöknek, ebben a kiszabott szabadságvesztés próbaidőre való felfüggesztését kérte, de Göncz Árpád ezt 1991. február 4-én elutasította. Ennek ellenére Dalmady 1992-ben már szabad volt – a jogkövetkezmények alól nem mentesítették –, és vállalkozó lett, a Váci úton volt az irodája.

Molnár „Bunford” Jánost egyébként 1989-ben kizárták a hírszerzés soraiból, mivel a vizsgálat megállapította, hogy a nyugatnémet hírszerzés, a BND építhette be a magyar hírszerzésbe. A rendszerváltozáskor kisebb gondja is nagyobb volt a magyar hírszerzésnek, mint hogy a tőkeinjekcióra váró Griff Kontinent Kft.-vel foglalkozzon, így kiszálltak az „üzletből”, a cég tönkrement.

Az ezredforduló is bajt hozott

Hírdetés

Dalmady a 2000-es évek elején került ismét bajba. 2003-ban indult ellene büntetőeljárás 32 rendbeli sikkasztás alapos gyanújával. 2008. szeptember 25-én két év börtönre ítélték, a büntetést öt év próbaidőre felfüggesztették, 500 ezer forint pénzbírságot is kiróttak rá. Az ügy a Dalmady ügyvezetése alatt álló Ecolog Kft. és Ely Kft. ügyleteihez kapcsolódott; hiteleket ígértek vállalkozóknak, akiktől a pénz bizonyos százalékát kérték előre, valamint költségtérítést, ám az ügyfelek soha nem kapták meg az áhított pénzt, ahogy a befizetett összegeket sem kapták vissza. 2010-ben újabb feljelentések születtek Dalmady tevékenységével kapcsolatban. Három károsult a XII. kerületi kapitányságon tett feljelentést ismeretlen tettes ellen nagyobb kárt okozó csalás, bűnszervezetben elkövetett jogtalan vagyonszerzés, lopás és sikkasztás miatt. A feljelentés szerint az USA Delaware államában bejegyzett offshore cég, a Day-Guy Group (DGG) Inc. nevében dr. Dalmady György 2007-ben 900 milliós hitelt ígért a károsultaknak. A hitelhez meg kellett bízniuk a DGG-t, hogy Delaware-ban alapítson számukra offshore céget, majd a Dalmady által megnevezett magyar bankban nyisson számlát, és kössön viszontbiztosítást a hitelre. Ennek azonban ára volt, amit be kellett fizetniük a DGG-nek. A hitelből nem lett semmi, a károsultak a befizetett összegeket sem kapták vissza. A feljelentéseket újabb követte 2010 augusztusában, Szabó István, aki 1999-től 2009-ig üzleti kapcsolatban volt Dalmadyval, szintén feljelentést tett a DGG-vel, illetve a cég magyarországi kereskedelmi képviseletével kapcsolatban. Egy projekthez szeretett volna külföldi hitelhez jutni, és 2008-ban 2400 USA-dollárt be is fizetett a DGG számlájára amerikai cégalapításra, ám a céget nem hozták létre, a pénzt nem kapta vissza. Szabó István a feljelentése után azt mondta e sorok írójának: Dalmady „olyan, jelenleg miniszteri beosztásban lévő személyre, illetve mentelmi joggal rendelkező politikusra hivatkozott többször is, akik szerintem csak most, a feljelentés nyomán értesülnek majd, hogy Dalmady György egyáltalán létezik”.

Szabó István ezt az állítását egyébként ma is fenntartja.

Szabót és a többi feljelentőt meglepetésként érte, hogy feljelentésüket bár vizsgálták, de elutasították, mondván: az azokban leírtak nem bűncselekmények.

Nógrádi ügyek

2015-ben Dalmady György áttette székhelyét Nógrád megyébe, és létrehozták a Munkavállalók, Munkanélküliek Érdekvédelmi Szervét (MMÉSZ), honlapjuk szerint a Nógrád megyei Liga szakszervezet bázisára támaszkodva. A szakszervezet honlapjáról az derül ki, hogy érdekvédelmi tanácsadójuk Dalmady felesége, a megyei szervező pedig az MMÉSZ érdekvédelmi szervezője, alelnöke.

Az MMÉSZ honlapján árakat is találunk. Tanácsadás 1000 forint/óra, jogi segítségnyújtás 1500 forint/óra, keresetlevél 20 000 forint, perképviselet 10 000 forint/tárgyalás, vagyonmegosztó nyilatkozat 25 000 forint, válás előtti mediáció 20 000 forint/óra, 2 órás mediáció + vagyonmegosztó nyilatkozat elkészítése 50 000 forint, válás 100 000 forint + illeték. Elért eredményeiket is felsorolják. 80 (első és másodfokon) megnyert munkaügyi per a Salgótarjáni Acélárugyár Zrt.-vel szemben; 20 megnyert polgári per (válás, gyermekelhelyezés, tartásdíj-megállapítás); megnyert diszkriminációs perek; több peren kívüli egyezség, munkáltatókkal sikeres egyeztető tárgyalások; országos demonstrációkon való részvétel; rengeteg kárrendezés (sic!), baleset-biztosítások folyamatos rendezése; sikeres egyeztetések hivatalokkal, bankokkal, közüzemi szolgáltatókkal; saját üdülő üzemeltetése Balatonföldváron; gyermekszületési támogatás nyújtása ajándékutalvány formájában; rengeteg (sic!) szolgáltatóval, szervezettel, hivatallal történő sikeres együttműködés – olvasható az eredmények listáján.

Ugyancsak az MMÉSZ honlapjáról derül ki, hogy „dr. Dalmady György Miklós ügyvéd úr” február 3-án tragikus hirtelenséggel elhunyt, temetése február 16-án Újpesten volt.

Dalmady soha nem volt ügyvéd, a Magyar Ügyvédi Kamara nyilvántartásában soha nem szerepelt „Dalmady” néven senki, szemben dr. Dalmadi Györggyel, aki ma is ügyvédi irodát működtet Budapesten. Mint azt lapunknak elmondta, a második keresztneve István, 1942-ben született (Dalmady 1948-ban), ám az elmúlt húsz évben gyakran összetévesztették Dalmady Györggyel. Olyan is előfordult, hogy Dalmady helyett rajta követelték károsultak a pénzüket. Dr. Dalmadi György szerint húsz éve ezzel kellett élnie, hiszen nem volt semmilyen lehetősége, hogy feloldja az áldatlan állapotot. Ő múlt héten értesült Dalmady haláláról, amikor egy régi barátja hívta fel, azt hívén, hogy ő halt meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »