Ingyen kapta meg a lagzira Habony a Szépművészeti Múzeumot – nekünk pedig örülni kellene ennek

Ingyen kapta meg a lagzira Habony a Szépművészeti Múzeumot – nekünk pedig örülni kellene ennek

Elismerte Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója azt a sajtóértesülést, miszerint Habony Árpád lakodalmát is a Szépművészeti Múzeumban tartották. A múzeumigazgatóval Fiala János beszélgetett a reggeli KeljFelJancsi című rádióműsorában.

Baán a műsorban Fiala kérdésére elismerte, hogy a lagzi is a múzeumban volt, és mindez Habonynak egy árva fillérjébe sem került. (Az adófizetők persze örülhetnek, mert Baán arról is beszélt, hogy a múzeum sem fizetett Habonynak azért, hogy ott tartsa a lagziját.)

A legérdekesebb és egyben legabszurdabb az egész történetben mégis az, amivel Baán László Fialának megindokolta, miért biztosította ingyen a helyszínt Habonynak. Azzal érvelt ugyanis, hogy a múzeumnak hosszú távon érdeke, hogy jóban legyen fontos emberekkel, akiknek a segítségével az intézmény előrébb juthat.

Baán hangoztatta, hogy ez az eset nem egyedi, máskor is odaadta már a múzeumot, ha olyan ember kérte, aki a múzeum jövője szempontjából fontos.

Hírdetés

Azt már korábban elismerte, hogy Habonnyal jóban van, sőt, a múzeumigazgató volt az "ibizai" drogos esküvői tanúja. Persze ez is csak azután derült ki, hogy az Átlátszó megírta: a Szépművészeti Múzeumtól kapott méregdrága képeket egy olyan cég, ami több áttétellel Habonyhoz köthető.

Baán magyarázata a sokadik bizonyítéka annak, hogy Habony Árpádnak olyan informális hatalma van, amely esetenként jóval jelentősebb, mint azoknak a befolyása, akik formális pozíciót is viselnek. Legutóbb például az derült ki, hogy Habony Árpád közvetített Orbán Viktor és Tarlós István főpolgármester között az agglomerációs közlekedést érintő vitában.

Hasonló informális hatalma volt Simicska Lajos milliárdos vállalkozónak is addig, amíg össze nem veszett Orbán Viktorral. Bár papíron Simicska nem volt a kormány tagja, ennek ellenére komoly befolyása volt a döntéshozatalra.

Bár Habony Orbán közelében van, mégsem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon. Orbán 2014 tavaszán azt állította, nem áll hivatalos kapcsolatban Habonnyal, és nem tudja befolyásolni, hogy a sajtó kit nevez a tanácsadójának. Habony ugyanakkor Orbán legbelső tanácsadói körének a tagja, amit egy hírében még a Fidesz honlapja is megerősített.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »