A törökök már nagyon mennének Szíriába

MTI nyomán

Törökország, Szaúd-Arábia és néhány európai szövetségese szárazföldi hadműveletet szeretne végrehajtani Szíriában – nyilatkozta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában kedden Ankarában.

Kifejtette: az Egyesült Államok vezette terrorizmus-ellenes koalíció még nem jutott megegyezésre, valamint a beavatkozás részletes stratégiájáról sem folytattak még komoly vitát.

„Néhány ország, mint Szaúd-Arábia vagy egyes nyugat-európai államok, hozzánk hasonlóan szükségesnek tartják a szárazföldi katonai akciót Szíriában. Ám ezt egymagában elvárni Szaúd-Arábiától, Törökországtól vagy Katartól se nem helyes, se nem reális” – mondta a politikus

Hírdetés

Cavusoglu hozzátette: ha ilyen lépésre kerülne sor, akkor azt közösen kell végrehajtani, akár csak a légitámadásokat.

„Az ügynek vannak ellenzői, és vannak olyanok is, akik ugyan nem vennének részt a beavatkozásban, de igényüket fejezték ki arra vonatkozóan, hogy azt Törökország vagy más állam hajtsa végre” – fogalmazott.

Napközben egy másik török tisztviselő azt közölte, hogy szerinte ilyen akció nélkül „lehetetlen véget vetni” a konfliktusnak.

Sokak szerint az észak-szíriai kurd erők bombázása a török szárazföldi beavatkozást készíti elő. Ha azonban Ankara valóban gondolja, hogy csak szövetségeseivel közös lépést tud elképzelni, akkor ez a közeljövőben aligha fog bekövetkezni. Az Egyesült Államok ugyanis határozottan arra kérte Ankarát,hogy fejezze be a kurdokra mért csapásait.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »