Megijedtek a romák, kivették az óvodából a gyerekeket

Kedd reggel tömegesen vették ki az emberek a gyerekeiket a tiszavasvári óvodákból és iskolákból – írja a Roma Sajtóközpont.

A portál úgy tudja, hogy a szabolcsi kisvárosban olyan hírek keltek szárnyra, miszerint a település vezetése állami gondozásba akarja venni a cigány gyerekeket. Az információ elterjedése után pánik tört ki a romák között: a szülők berohantak az óvodákba és az iskolákba, majd hazavitték a gyerekeket. Eközben több százan a polgármesteri hivatal elé vonultak, hogy magyarázatot kapjanak a város vezetőitől. A helyszínre érkeztek a rendőrök is, de atrocitás nem történt – írja a Roma Sajtóközpont.

A polgármesteri hivatal előtt demonstrálók egyike azt állította, hogy információi szerint több gyermeket már elvittek a gyámügyesek, és ők attól félnek, hogy a házaikat is elveszi a település vezetése.

Hírdetés

Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere igyekezett lenyugtatni az összegyűlt tömeget, és határozottan cáfolta a híreket.

A portál úgy értesült, hogy az eset hátterében az áll, hogy a városi önkormányzat hétfőn megállapodást kötött Érpatak polgármesterének, Orosz Mihály Zoltán civil szervezetével. Információk szerint a Becsület Légiója Egyesület rendfenntartó szerepet kap, ami a hely romák szerint az jelenti, hogy a gyerekeiket minél hamarabb állami gondozásba akarják venni.

A polgármesteri hivatal előtt demonstrálók dél körül hazamentek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »