Egyre többen másznak át a kerítésen

Egyre többen másznak át a kerítésen

Növelni kellett a rendőri létszámot a déli határnál, miután egyre többen kísérelnek meg Magyarország területére lépni illegálisan.

A rendőrség statisztikái szerint január elseje óta 851 ember lépte át illegálisan az országhatárt, többségük valamilyen módon a déli határzárat rongálta meg és jutott át magyar földre. Az elmúlt egy hétben átlagosan napi 30-40 embert fogtak el a rendőrök és katonák a határ belső felén.

Eközben hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség egy szír nő ellen, aki még tavaly szeptemberben kővel dobott meg egy rendőrt Röszkén.

A vádirat szerint a migráns szeptember 9-én a röszkei idegenrendészeti gyűjtőállomáson tartózkodott, majd kiment egy olyan területre, ahol csak rendőri engedéllyel lehetett tartózkodni. Ezt észrevették a szolgálatot teljesítő rendőrök, akik több nyelven, így angolul is felszólították arra, hogy térjen vissza a neki kijelölt területre.

A többszöri felszólításnak a vádlott nem tett eleget, majd megindult a rendőrök felé, akik ezt követően testi kényszert alkalmazva intézkedtek, alkarral visszatolták a kijelölt részre. Ezután dobott egy nagyobb kődarabot a nő a rendőrök felé. A kő az egyik rendőrt el is találta a felkarján, de nem sérült meg. A vádlott előzetes letartóztatásban van.

Mi jók vagyunk, de a helyzet változatlan

Magyarországra tavaly több mint 410 ezer ember érkezett, többségük továbbhaladt Nyugat-Európa felé. Az októberi határzár előtt naponta akár tízezer illegális bevándorló is átléphette a határt, később azonban a Visegrádi négyek (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) együttműködése keretében nemzetközi határvédelem alakult ki a déli fronton.

Hírdetés

Az Európába igyekvő migránsok áradata ugyanakkor korántsem szűnt meg: Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes vasárnap a CNN Türk hírtelevízió élő adásában fogalmazott úgy, hogy

Törökország elérte befogadóképessége határát,

ugyanakkor hangoztatta, hogy Törökország nincs abban a helyzetben, hogy megálljt parancsoljon a menekültáradatnak.

Törökország immár 3 millió menekültnek, s köztük 2,5 millió szíriainak ad menedéket, és további százezreket várnak.
Tudniuk kell, hogy nem jöhetnek

Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn arról beszélt: Európának arra kellene koncentrálnia, hogy meggyőzze a migránsokat, ne induljanak útnak, de erre egyelőre nem fordít figyelmet.

A szakértő szerint arra kellene koncentrálni, hogy a migránsok ne induljanak el. Ehhez azonban anyagi ösztönzők mellett olyan tájékoztatásra is szükség lenne, amelynek része, hogy Európa mégsem a lehetőségek földje – jegyezte meg, hozzátéve, a politikusok nyilatkozatainak megváltoztatása nélkül ebben nem lehet eredményeket elérni.

Orbán Balázs azt mondta: ahogyan Angela Merkel állásfoglalása katalizátorként hatott, és rendkívüli módon felgyorsította a migrációs folyamatokat, egy hasonló jellegű, hasonlóan erős megnyilatkozásnak lehet valódi hatása – mondta. Hozzátette: ugyanakkor az Európai Uniót a „többszólamú kommunikáció” jellemzi, ami nem szolgálja ezt a célt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »