Papírdisznókon híznak az ágazat ügyeskedői

2012-ben elérhették az 1200 milliárd forintot a magyar élelmiszer-gazdaság szereplői által eltitkolt jövedelmek – írta pénteki számában a Népszabadság. A helyzetet feltáró tanulmány publikálását a szaktárca megtiltotta.

Lesújtó képet fest az Agrárgazdasági Kutató Intézet 2014 júniusára elkészült és titkosított tanulmánya a magyarországi élelmiszer-termelésről – írta a napilap. A szövegben többek között évi ezermilliárd forintot meghaladó adóelkerülésről, szürke- és feketefoglalkoztatásról, feketén értékesített állatokról és termésekről adnak számot. A kutatók a tanulmányukat másfél éve nyilvános szakmai vitára akarták bocsátani, ám a dokumentumot azóta sem publikálták, amit állítólag a Földművelésügyi Minisztériumban tiltottak meg.

Hírdetés

Pedig a tanulmány szerzői semmilyen unortodox módszerrel nem éltek, egyszerűen összeolvasták a különböző nyilvántartásokat, és elgondolkodtak: ha valaki ezer disznót szállít Ausztriába, miként lehet az, hogy csak nyolcszáz érkezik meg? Ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy az export értékesítés után nem kell áfát fizetni, a különbség pedig itthon egyenesen mehet a zsebbe. Erre vezethető vissza az az érdekesség is, hogy míg egy dán koca évente 33 malacot fial, addig az itthoni csak 23-at, legalábbis papíron.

A tanulmány készítői arra is felhívták a figyelmet, hogy a vizsgált időszakban egy mezőgazdasági termelő 10-12-féle adózási mód közül választhatott aszerint, hogy őstermelőként, egyéni vagy társas vállalkozóként termelt, s hogy belépett-e az áfakörbe. Az őstermelői státusz hétféle költségelszámolási és adózási mód választását tette lehetővé, kialakultak az adóminimalizálás jól működő, szinte minden érintett által ismert szokásai – írta a Népszabadság.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »