Kényes témához nyúlt Tarlós István

Felülvizsgálná a 65 éven felüliek ingyenes tömegközlekedését Budapest főpolgármestere. Tarlós István pénteken azt mondta: hogy a kenyeret és a tejet sem kapják ingyen az emberek. A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont nem enged a kérdésben: közleményükben azt írták, fogyasztói árkiegészítésként, tavalyhoz hasonlóan, idén is 21 milliárd forintot adnak a fővárosnak, hogy biztosítsák a 65 éven felüliek ingyenes utazását.

Kényes témához nyúlt a főpolgármester, amikor pénteken azt mondta, a BKV jelenlegi pénzügyi helyzetében felül kellene vizsgálni a 65 évnél idősebbek ingyenes utazását. „Mivel 65 éves elmúltam, talán felvethetem ezt a kérdést, a kenyeret, a tejet, a párizsit, a marhahúst sem kapjuk ingyen” – fogalmazott pénteken Tarlós István.

A szocialisták a nyugdíjjal elégedetlenek. „Mi azzal egyetértenénk, hogy a 65 év felettiek is kapják meg azt, ami a becsülettel ledolgozott életük után jár, és akkor utána eldönthetnék a nyugdíjasok, hogy ebből bérletet, élelmiszert, ruhát vagy éppen gyógyszert vásárolnak. Jelen pillanatban ez a döntés nem áll fönn” – mondta Horváth Csaba, az MSZP fővárosi közgyűlési képviselője.

Az érintettek rossz ötletnek tartják a főpolgármester javaslatát:

– Nagyon rossz a véleményem erről, mert ez kedvezmény, és visszavonni pont a nyugdíjasoktól, akiknek amúgy is kevés a nyugdíjuk, nem tartom helyesnek.

Hírdetés

– Akkor hogyan lehetne mondjuk megoldani a BKV fizetési gondjait?
– Hogy kevesebbet kell lopni.

Más szerint a bérlet árától is sok minden függ. „Attól függ, hogy mennyi lenne az a bérlet. Mondjuk ezerforintos bérletet nyilván kibírna az ember, ötezer forintos bérletet már talán kicsit kevésbé” – véli egy másik nyugdíjas.

A nyugdíjasok helyett a bliccelőkön hajtaná be a BKV kasszájából hiányzó pénzt az érdekképviselet elnöke. „A 65 éven felüliek különösen hátrányos helyzetűek, mert 65 éven felül az ember már beteg lesz, kórházba megy, orvoshoz jár, kúrákra jár. Arról nem is beszélve, hogy a nyugdíjasok nagymértékben támogatják Budapesten a családokat” – mondta Véghné Reményi Mária, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetségének elnöke.

A 65 éven felüliek 1998 óta utazhatnak ingyen a BKV, a MÁV és a Volán járatain. A miniszterelnökként újraválasztásáért küzdő Horn Gyula csökkentette 70-ről 65-re a korhatárt, sőt még ingyenes repülőutakat is ígért a nyugdíjasoknak, amiből nem lett semmi. A kedvezményhez azóta egyik kormány sem mert hozzányúlni. Európa több országában is van hasonló megoldás: Lengyelországban 70 év fölött ingyenes a tömegközlekedés, Németországban féláron utazhatnak a nyugdíjasok, Londonban pedig a csúcsidőn kívül használhatják ingyen a tömegközlekedést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »