A folyosón vadászik a Fidesz, hogy meglegyen a kétharmad

A folyosón vadászik a Fidesz, hogy meglegyen a kétharmad

Alakul a baloldali pártok szövetsége az alkotmánybíró-választás bojkottjára. Az Együtt, a Gyurcsány-párt és a szocialisták már jelezték, hogy nem vesznek részt a jelölési folyamatban. A Fidesz–KDNP-nek a parlamentben két szavazat kell a bíróválasztáshoz előírt kétharmados többséghez.

A parlamenti folyosókon puhatolóznak az ellenzéknél a kormánypártok, annak érdekében, hogy megszerezzék a kétharmados többséget az alkotmánybírák megválasztásához. Legalábbis ezt állítják baloldali politikusok. Az önálló frakcióval nem rendelkező Együtt elnöke szerint a baloldali pártoknak nem kellene részt venniük a jelöltállításban.

„Egy erős ellenzék, amely Orbán Viktor rendszerének lebontásán dolgozik, nem járulhat hozzá a konszolidációjához. Egy kisebbségi tiszteletreméltó alkotmánybírónak a delegálása, megválasztása – hiszen a Fidesz nyilván azt az alkut kínálja, hogy egyet juttasson be az ellenzék, hármat a Fidesz – az nem változtat ezen a rendszeren” – fejtette ki Szigetvári Viktor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Hírdetés

A frakcióval egyébként szintén nem rendelkező Gyurcsány-párt már korábban jelezte, hogy képviselőik nem asszisztálnak az alkotmánybíró-választáshoz.

„Nem működünk együtt egy olyan Alkotmánybíróság kiegészítésében, amely Alkotmánybíróság asszisztált, és szemrebbenés nélkül végignézte a magánnyugdíjak ellopását, szemrebbenés nélkül végignézte a rendvédelmi dolgozók nyugdíjának elvételét, szemrebbenés nélkül végignézte a trafikosok kisemmizését. Nincs dolgunk egy ilyen Alkotmánybírósággal. És örülünk neki, hogy a legtöbb demokratikus ellenzéki párt gyakorlatilag csatlakozott a DK első javaslatához, hogy bojkottálni kell a Fidesznek ezt az akcióját” – mondta el Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

A szocialista párt nem jelöl alkotmánybírót és kimaradnának a folyamatból is. „Nem szabad megengedni azt, hogy ez a hatalom öntevékenyen olyan dolgokat végezhessen, amit ma és az elmúlt időszakban végzett. Ebből kifolyólag nem hiszem, hogy részévé kívánunk válni ennek a történetnek. Nem hiszem, hogy az alkotmánybírósági jelölések tekintetében a Magyar Szocialista Párt álláspontján, jelen álláspontján változtatni kíván” – fogalmazott Gúr Nándor országgyűlési képviselő.

A parlamentnek összesen négy alkotmánybírót kell megválasztania tavasszal, és elnököt is jelölni kell a testület élére. A kétharmados többséghez a kormányoldalnak két szavazat kell.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »