Már megint balhéznak az Oscar-jelöltek miatt

Már megint balhéznak az Oscar-jelöltek miatt

Ismét csak fehér bőrű művészeket jelöltek a fő- és mellékszereplői Oscar-díjakra, az internet népe felbolydult. Az elismeréseket osztó filmművészeti akadémia elnöke változtatna, de állítása szerint nem tud.

Múlt héten közölte az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, mely filmek és alkotók esélyesek a szakma legrangosabb díjára, az Oscarra. Hazánkban természetesen a legjobb idegen nyelvű alkotások között szereplő Saul fia jelölése keltette a legnagyobb visszhangot, de a Mad Max – A harag útja vagy A visszatérő szobrocskára való esélyeit is latolgatták a magyarok. Utóbbi kapcsán persze azon is lehet izgulni, hogy a medvével birkózó Leonardo DiCaprio végre megkapja-e az Oscar-díjat. Ám a jelöltek névsorával nem mindenki elégedett.

Túl fehér

#OscarsSoWhite – azaz #AzOscarTúlFehér. Ezzel a címkével ellátott bejegyzések lepték el az akadémia bejelentését követően a különböző közösségi oldalakat. Nem először: a színészi kategóriák (legjobb női és férfi fő- és mellékszereplő) jelöltjei között egyetlen színes bőrű színművész sincs – ahogy tavaly sem volt. Idén olyan komoly teljesítmények mellett ment el szó nélkül az akadémia, mint amilyen Idris Elbáé (Beast of No Nation), Will Smithé (Concussion) és Michael B. Jordané (Creed – Apollo fia), de Ryan Coogler (Creed – Apollo fia) író-rendezői munkáját és a Straight Outta Compton stábját sem értékelték túl nagyra.

„Ez rosszabb, mint tavaly volt. Legjobb dokumentumfilm és legjobb forgatókönyvíró. Ennyi. #AzOscarTúlFehér”

– idézte a CNN April Reign Twitter-bejegyzését. A szerkesztőt tartják a tavalyi figyelemfelkeltő kampány egyik ötletgazdájának. Sokan amiatt is ironikus posztokat közöltek, hogy az Oscar-gála idei házigazdája Chris Rock, egy fekete humorista azon a gálán, ahol éppen ez a kisebbség jelentősen alulreprezentált – legalábbis a kritikusok szerint.

Will Smith, Spike Lee és Wesley Snipes 2015. november 4-én. Lee a rendezői életművéért kapott Oscar-díjat Fotó: ROBYN BECK / Europress/AFP

A mozgalomhoz csatlakoztak hollywoodi hírességek is. Martin Luther King polgárjogi harcos születésnapján, január 19-én Spike Lee rendező és Jada Pinkett Smith színésznő is bejelentette, hogy bojkottálják a február 28-i Oscar-gálát. Megszólalt az ügyben az Aljas nyolcas című filmjével a jelölésen a vártnál rosszabbul szerepelt Quentin Tarantino is, aki meglepődött, hogy Samuel L. Jacksonnak idén nincs esélye Oscarra. Az ABC News reggeli műsorában kedden kijelentette, hogy ő az egyedüli, aki színes bőrű karaktereket szerepeltet a westernfilmjeiben, amivel szerinte sokat segít, hogy a témáról beszéljenek az emberek.

Hírdetés

Samuel L. Jackson az Aljas nyolcasban Fotó: IMDb Döntéshozói közöny?

Utoljára 1997–98-ban fordult elő, hogy egymás utáni két évben csak fehér művészek kaptak helyet a színészi kategóriákban – ezt már egy filmkritikus, Mark Harris vette észre. Az akadémia hétezer fős „szavazóbázisa” többségében idős fehér férfiakból áll: a Lee & Low Books CNN által is idézett infografikája szerint 2015-ben a döntéshozók 93 százaléka volt fehér és 76 százaléka férfi. Harris szerint ezek a szavazók nem utálják a kisebbségeket. „Szimplán csak nem érdeklik őket az ilyen történetek” – véli.

Egyébként a Dél-kaliforniai Egyetem kutatása szerint a filmekben szereplők háromnegyede fehér bőrű szokott lenni az Egyesült Államokban. Más kérdés, hogy az amerikai lakosság 36 százaléka kisebbségi, a moziba járóknak pedig majd a fele, 46 százaléka – derül ki az Amerikai Mozgóképszövetség 2014-es adataiból.

Egyébként ha az utóbbi két évet nem nézzük, nem olyan rossz a díjazottak és jelöltek aránya: 2014-ben a legjobb film díját a 12 év rabszolgaság nyerte, ráadásul a film a női mellékszereplői (Lupita Nyong’o) szobrot is begyűjtötte. Jelölték Chiwetel Ejiofort a férfi főszereplő díjra és Steve McQueent a rendezők között. Persze az örök elégedetlen kommentelők ezzel kapcsolatban is kiakadtak: szerintük az akadémia csak akkor díjaz színes bőrűeket, ha azok rabszolgákat alakítanak.

Igazából nem az akadémián múlik

Tavaly szeptemberben Cheryl Boone Isaacs, az akadémia afrikai származású elnöke arra biztatta a filmstúdiókat, hogy gondolkozzanak, miként lehetne még sokszínűbbé tenni a filmek világát. Ám hozzátette, hogy a testület ennek elősegítésében nem sokat tud tenni. „Az akadémiának nincs ereje Hollywood felett” – közölte akkor.

Cheryl Boone Isaacs, az akadémia elnöke Fotó: ROBYN BECK / Europress/AFP

Hétfő este ismét közleményt adott ki, amelyben azt ecsetelte, hogy az elmúlt négy évben a döntéshozói összetétel diverzifikálásán dolgoztak, ennek még sincs eredménye.

„Többet kell tennünk, jobban és gyorsabban”

– írta Isaacs. A fentiek alapján az várható, hogy a közeljövőben mindenféle kvóták alapján oszthatják majd az Oscar-díjakat is – az identitást kitüntetve a teljesítmény elismerése helyett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »