”Varsó a felemelt középső ujját mutatja Brüsszelnek”

”Varsó a felemelt középső ujját mutatja Brüsszelnek”

Nem csupán Lengyelország utasítja vissza, hogy kövesse Brüsszelt, ám az EU egyébként is egyre kevésbé meggyőző. Jelenleg azt látni a világ legcivilizáltabb szervezetében, hogy az unió figyelmezteti Varsót, az viszont a felemelt középső ujját mutatja vissza – szemlézte a Die Zeitet a Klubrádió.

Ennél jobban alighanem semmi sem illusztrálja jobban, hogy a legfelső szinten megkezdődött a közösség szétesése. Timmermans figyelmeztetésére olyan válasz érkezett a lengyelektől, ami az európai gondolat visszautasítását jelentette. Mármint hogy egy idegen testület nem kényszeríthet rá semmit az országra, mert az nem egyeztethető össze a nemzeti büszkeséggel. Továbbá hogy nem legitim tárgyalópartnerek az olyan uniós hivatalnokok, akik összeköttetés révén jutottak pozícióhoz. Szóval, itt fordulat zajlik. Ugyanilyen ellenségesen tekint Brüsszelre Orbán Viktor, valamint a cseh elnök, de a franciák egyharmada is. A lényeg, hogy a népakaratot a terhessé vált nemzetközi építmény fölé emeljék.

Hírdetés

A választó vonal nem a jobb- és a baloldal között húzódik, a fő kérdés az, hogy több Európát akarsz, vagy kevesebbet? És egyre többen voksolnak az utóbbira. A fő ok az, hogy az összefogás kapcsán sok remény nem teljesült be. A külső határok nyitva maradtak, ellenben leereszkednek a belső sorompók. Euro ide vagy oda, a spanyolok, olaszok és franciák ma gazdaságilag rosszabbul állnak, mint 10 éve. És a szervezet a jog tiszteletben tartása kapcsán sem büszkélkedhet, lásd a többségi kvótadöntést. Ezek után az az egyik legszörnyűbb mondat a varsói parlamentben, hogy a nemzet jóléte fontosabb a törvénynél. Annak az önkénynek az igazolására szolgál, amelyről már azt hittük, hogy eltűnt Európában.

Orbán Viktor erkölcsi imperializmust vetett Merkel szemére, amikor a kancellár a menekültek elosztását javasolta. Megjegyzése mögött az a vád húzódik meg, hogy az EU-t Berlinből és Brüsszelből egy pár szentfazék vezeti, aki azt hiszi, hogy rá kell kényszeríteni a többiekre a magasabb politikai kultúráról alkotott véleményét


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »