Hamarosan orosz kisebbségünk lehet

Hamarosan orosz kisebbségünk lehet

Már a jövő évben beadnák a hazánkban élő oroszok a kormánynak azt a kérelmet, amelyben kisebbségi státuszt igényelnek maguknak. Az Orosz Honfitársak Koordinációs Tanácsának elnöke szerint mind Oroszország, mind pedig a magyar kormány támogatná a kezdeményezést.

A Magyarországon élő oroszok szervezetei már dolgoznak azon a dokumentumon, ami jogilag is megalapozná, hogy immáron hivatalosan is kisebbségi státuszt kapjon az oroszság – közölte a Vesti.ru. Habár a hazai oroszoknak nem ez az első kísérletük arra, hogy elismerjék őket, most jóval nagyobb eséllyel vágnak neki a jogi eljárásnak.

Húszezres nagyságrend

Portálunk a részletekről Kern Tatjánát, az Orosz Honfitársak Koordinációs Tanácsának elnökét kérdezte, aki kifejtette: a helyi oroszok már 2006-ban próbálkoztak azzal, hogy kisebbségi státuszt kapjanak. Azonban akkor azt a választ kapták, hogy ehhez egy történelmi levél kell a Magyar Tudományos Akadémiától, ami bizonyítja, hogy az oroszok legalább száz éve élnek Magyarországon. A törvényben meghatározott időtartam miatt most újra nekiláttak a jogi munkának.

Az elnök asszony hangsúlyozta: a kisebbségként elismerést az is indokolja, hogy Magyarországon jelenleg ugyan mintegy ötezer orosz állampolgár él, ám húszezernél is többen vannak a magyar állampolgárságú orosz identitásúak. Hozzátette: a közösség olyan szervezettséget mutat, ami a közös nyelv, kultúra és hagyományok megőrzését, védelmét, valamint az összetartozás-tudatot szolgálja, illetve erősíti.

Hírdetés

Nem megoldott a nyelvoktatás

Kérdésünkre, hogy miért tartanák a hazánkban élő oroszok fontosnak a nemzetiségi státuszt, Kern Tatjána elmondta: ugyanúgy, mint más kisebbségek esetében, az oroszoknak is rendkívül fontos a kultúrájuk és nyelvük ápolása, a nemzeti kisebbség jogainak biztosítása, továbbá így saját önkormányzatot is választhatnának.

Az orosz nyelvoktatás ugyanakkor nem megoldott Magyarországon, de az ehhez szükséges könyveket is nehéz beszerezni. Az elismert nemzetiségi státusz pedig ezeket nagyban megkönnyítené – hangsúlyozta.

A kormány és az anyaország is támogatná

A jogi eljárás részleteiről az elnök asszony elmondta: februárban rendeznek egy konferenciát, amelyen megfogalmaznák a kérelmet, s azt már a jövő év első felében beadnák az illetékeseknek. Mint mondta, Oroszország is támogatja a kezdeményezésüket, mivel az orosz kormány a szívén viseli a határon túli oroszok ügyét.

A hazánkban élő oroszok emellett a magyar kormány támogatására is számítanak. – A magyar kormány, főként a miniszterelnök nagyon fontosnak tartja a külföldön élő, magyar ajkú honfitársainak boldogulását, ezért úgy gondoljuk, hogy a mi kérvényünk is a szívügye lesz – hangsúlyozta Kern Tatjána. Hozzátette: ha hivatalosan is kisebbséggé válnának az oroszok, azzal Magyarország is nyerne, mert így a magyarság is könnyebben ismerkedne meg az orosz kultúrával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »