Sorra érik bírálatok a bevándorlási hivatalt

Németországban több tartomány kormánya részéről élesen bírálják a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóságot (BAMF) az eljárások elhúzódása és a feltorlódott ügyhátralék miatt.

A Bild am Sonntag című vasárnapi lap összeállítása szerint a belügyminiszteri konferencia (IMK) – a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány tanácskozó testülete – pénteken véget ért kétnapos ülésén súlyos bírálatokat kapott a BAMF vezetője. Frank-Jürgen Weise beszámolója a hatóság munkájáról „csalódást keltő, helyenként rémisztő” volt – mondta Észak-Rajna-Vesztfália tartomány szociáldemokrata (SPD) belügyminisztere, Ralf Jäger.

A BAMF tevékenységét az SPD mellett a szociáldemokratákkal szövetségi szinten együtt kormányzó jobbközép CDU részéről is bírálták. Többen kifogásolták, hogy a BAMF-nál a menekültválság ellenére nem dolgoznak több műszakban, hétvégén pedig teljesen leáll a munka. A lap szerint Frank-Jürgen Weise az ülésen kifejtette, hogy a munkajogi előírások miatt nem tud változtatni a helyzeten.

Nem halad a tervezett ütemben

Egy másik vasárnapi lap, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) szerint a BAMF vezetője a törvényhozás alsóháza (Bundestag) belügyi bizottságában a napokban tartott meghallgatásán elismerte, hogy a menekültügyi eljárások felgyorsítása nem halad a tervezett ütemben, és a hivatal várhatóan több vállalását nem tudja teljesíteni az idén. Így például Frank-Jürgen Weise szavai szerint „nagyon optimista” célkitűzés, hogy a lezárt ügyek számát havi 80 ezerre emelik, és eltart még egy darabig, mire elérik ezt a célt.

Az úgynevezett döntéshozók – a menekültügyi kérelmeket elbíráló munkatársak – által naponta lezárt ügyek számát ugyan sikerült 2,5-ről 7-re emelni a minőség romlása nélkül, de még így is csak 30 ezernél jár a havonta elbírált ügyek száma, és ezt nagyságrendekkel haladja meg a havonta az országba érkező menedékkérők száma.

Hírdetés

A BAMF szeptember közepén kinevezett vezetője szerint azt a célt sem teljesíti a hivatal, hogy az év végére 40 ezerre emelkedjék a lezárt esetek száma a nyugat-balkáni országokból érkezett menedékkérők körében. Ezek viszonylag egyszerű ügyek, mert a térség összes állama biztonságos származási ország, és állampolgáraik kérelmei 99 százalékát elutasítják. A 40 ezres célt mégsem tudják elérni, mert a hivatalnak a szíriai menedékkérők ügyeire kell összepontosítania.

Akár több év is eltelhet

Az eljárások átfutási ideje pedig azért sem csökken nagyobb ütemben, mert sok döntéshozót leköt az új kollegák betanítása, illetve a nagyjából 330 ezres ügyhátralék ledolgozása. Az átlagos átfutási idő jelenleg 5,2 hónap, ez az adat azonban csalóka, mert nagyon sokan igen hosszú várakozás után tudják egyáltalán benyújtani menedékjogi kérelmüket, így a Németországba érkezéstől a jogerős hatósági döntésig akár több év is eltelhet.

A FAS értesülése szerint jelenleg 400 ezer regisztrált menedékkérő vár arra, hogy kérelme benyújtásával elkezdődjön az eljárás. Ezt csak ügyfélfogadási időben, előre egyeztetett időpontban lehet megtenni, és belső számítások szerint a 400 ezres tömegben lesznek, akik majd csak 2017-ben kerülnek sorra.

Rendkívüli megterhelés alatt dolgoznak

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter a védelmébe vette a felügyelete alá tartózó hivatalt. A miniszter a Bild am Sonntagnak azt mondta, hogy a BAMF munkatársai hónapok óta rendkívüli terhelés alatt dolgoznak, és a menedékjogi kérelmek drámai növekedése ellenére sikerült csökkenteni az ügyek átfutási idejét.

A CDU-s politikus szerint a következő hónapokban tovább javul majd a helyzet, mert az eljárásokkal foglalkozó 3300 szakember mellé januártól fokozatosan munkába állítanak további 4000 embert, és elkészül az új, egységes informatikai rendszer, amelyet a menekültügyben érintett valamennyi hatóság használ majd, így hatékonyabb lesz a menedékkérők nyilvántartása és a hatóságok együttműködése.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »