Atombombát akart bevetni Pakisztán?

Atombombát akart bevetni Pakisztán?

Pakisztán nukleáris fegyvereket akart bevetni India ellen az 1999-es Kargil-háború idején – derült ki abból a nekrológból, amit Bruce Riedel egykori CIA-s elemző írt szerdán a daganatos megbetegedés következtében elhunyt Sandy Bergerről. Berger az akkori amerikai elnök, Bill Clinton nemzetbiztonsági tanácsadója volt.

A CIA 1999 július 4-én hívta fel Clinton figyelmét a tervre. Az elnök erre a napra tervezett megbeszélést pakisztáni kollégájával, Nawaz Shariffal. A napi jelentésben az állt, hogy Pakisztán nukleáris fegyverek telepítésére, lehetséges bevetésére készül – írja az Independent szerint Riedel, hozzátéve: az információ nagyon meggyőző volt, az Ovális Irodában igen komor hangulat lett úrrá. Berger sürgette Clintont, hogy hallgassa meg Sharifot, ugyanakkor legyen határozott.

A pakisztáni államfő végül beleegyezett abba, hogy visszahívja csapatait. Később a hadsereg elűzte őt, tíz évig volt száműzetésben Szaúd-Arábiában. Mindenesetre egy dél-ázsiai nukleáris összetűzést sikerült elkerülni.

Hírdetés

„Ez volt Berger legszebb órája”

– áll a nekrológban.

A konfliktus 1999-ben, május és július között zajlott. A pakisztáni fegyveres erők indiai területre történő beszivárgását Ashraf Rashid vezette.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »