Orbán Viktor: Van némi puskapor a levegőben

Orbán Viktor: Van némi puskapor a levegőben

Meg kell védeni az Európai Unión belüli szabad mozgás jogát, a visegrádi négyek ezért fogtak össze – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Orbán Viktor a 180 percben elmondta: a Schengen barátai nevű csoporthoz várják mindazon tagállamok csatlakozását, amelyek szintén elutasítják, hogy a mostaninál kevesebb országra korlátozzák a schengeni övezetet. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia vezetői csütörtöki prágai találkozójukon egyetértettek abban, hogy a mini Schengen létrehozása helyett a külső határok védelmére kell összpontosítani.

Van némi puskapor a levegőben, néhány ország azt a tanulságot vonta le a menekültválságból, hogy a levegőt szűkíteni kell, ezek le akarják választani magukról a közép-kelet európai államokat, ami magyar szempontból teljesen elfogadhatatlan, hiszen mi voltunk az egyetlenek, akik megvédtük Schengen külső határát. Sajnos, elő-elő bukkan egy gondolat, hogy ha baj van az EU-ban, akkor kevesebb tagállammal jobban mennének a dolgok, ezért is alakították meg a V4-ek a „Schengen barátai” csoportot.

Hírdetés

Nem kellenek a kvóták

Az Európai Bíróság egy független testület, de egy más, nemzetek fölötti szempontból nézi a világot, Magyarország azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a kvótáról született döntést hatályon kívül helyezzük. Senki nem mondhatja meg a magyaroknak, kikkel akarjanak együtt élni, nem lehet olyan hatalma Brüsszelnek, hogy olyanokat telepítsen ide, akivel mi nem karunk együtt élni. Hogy mi magyarok jól döntünk-e, majd az idő megmutatja… Mindenkit oda kell visszavinni, ahonnan eljött – ismételte meg a kormányfő a 180 percben. A helyzet meglehetősen bonyolult, nehéz kiigazodni a hírek közt, a kormánynak ezért az a dolga, hogy a helyzetet tisztába tegye, ezt szolgálja a kampány – tette hozzá.

Nem szabad koldulni

Az EU-török tárgyalásról a kormányfő azt mondta, nem vásárolhatunk biztonságot, meg kell mutassuk, hogy saját erőből is képesek vagyunk erre, egyébként kiszolgáltatottal vagyunk. Ezért a magyar javaslat, hogy először bizonyítsuk be: képesek vagyunk megvédeni a határokat. Nem igaz ugyanis, hogy az újabb kori népvándorlással szemben Európa ne tudná megvédeni magát, csak akarat kellene. E helyett az EU Törökországgal alkudozik. Az azonban biztosan nem lehet a végeredmény, hogy újabb migránsok jöjjenek Európába, akiket aztán szétosztanak a kontinensen.


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »