Orbán: Nem fogadunk el kényszerbetelepítést

Ha nem sikerül rövid időn belül biztosítani a külső határokat, veszélybe kerül a szabad mozgást biztosító schengeni övezet – mondta Donald Tusk, az uniós tagállami csúcsvezetők testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke vasárnap Brüsszelben, az EU–török csúcstalálkozóra érkeztekor adott nyilatkozatában. Orbán Viktor arról beszélt, hogy fizetni hajlandóak vagyunk, de kényszerbetelepítést nem fogadunk el.

Erős határellenőrzés nélkül Schengen szétesik – vélekedett Donald Tusk. Szerinte a törökökkel való megállapodás önmagában nem elégséges ugyan a migrációs válság kezeléséhez, de Törökország a kulcsszereplők egyike.

„Törökország közelebb kerülhet Európához”

A csúcstalálkozón új lendületet fog kapni az EU–török közeledés, ami nemcsak a migrációs válság megoldását segíti, hanem azt is, hogy Törökország közelebb kerüljön Európához – emelte ki Tusk.

Jean-Claude Juncker, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézménynek, az Európai Bizottságnak az elnöke – szintén érkezési nyilatkozatában – úgy fogalmazott, hogy „maximális határbiztonságot” várnak Törökországtól. Meglátása szerint az unió tagállamai egyetértenek abban, hogy a bevándorlást a legális módszerekre kell korlátozni.

Merkel az illegális migrációról

Hírdetés

Angela Merkel gyümölcsöző tárgyalást vár Törökországgal és bízik abban, hogy az EU együtt tud majd működni Törökországgal. A kancellár szerint Németország elkötelezett a legális migráció mellett, az illegális migrációt megszüntető akcióterv pedig sikerülni fog. Merkel megállapodást remél abban is, hogy Törökország emberhez méltó körülményeket biztosít az Európából visszaküldött menekülteknek. Mindennek ellentétele lehet a vízumliberalizáció.

Orbán kényszerbetelepítést emlegetett

Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozó előtt úgy fogalmazott: fizetni hajlandóak vagyunk, de kényszerbetelepítést nem fogadunk el. Garanciát akar kapni Magyarország arra vonatkozóan, hogy nem lesz hátrányos az ország számára a vasárnapi találkozó keretében elfogadásra váró akcióterv – mondta a kormányfő. A miniszterelnök kifejtette, hogy a legutóbbi uniós csúcstalálkozón megfogalmazott terv szerint, ha az „rosszul sül el”, Magyarországon kényszerbetelepítéssel kellett volna embereket befogadni.

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy ilyen kötelezettség nem lesz, és egyetlen tagállamot sem lehet majd arra kötelezni, hogy a Törökországgal megkötött megállapodás alapján ilyen jellegű intézkedéseket legyen kénytelen eltűrni. A miniszterelnök kijelentette, hogy az erre irányuló törekvéseket Magyarország megakadályozta, aminek a következményeit a vasárnapi találkozó eredménye tükrözni fogja.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az elfogadásra váró akciótervet Magyarország támogatni fogja, és reményét fejezte ki, hogy az eredményes lesz és könnyíteni fogja az unióra és Magyarországra nehezedő migrációs nyomást.

Az EU–török csúcs előtt megelőző tanácskozást tartanak azon országok képviselői, amelyek hajlandóak menekültkontingens átvételére Törökországtól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »