Moszkva reagált: Rakétás cirkálót vezényel Szíria partjaihoz

Moszkva reagált: Rakétás cirkálót vezényel Szíria partjaihoz

Moszkva az Ankarával meglévő katonai együttműködés felfüggesztését tervezi miután a török légierő lelőtte egy orosz bombázó repülőgépet, közölte az Orosz Vezérkar képviselője kedden. További intézkedések során növeli, fogják az orosz (Hmeimim) légi támaszpont biztonságát Szíriában. – írta a Russia Today.

Három azonnali lépést jelentett be az orosz katonai felső vezetés:

Minden egyes csapásmérő kötelék műveletét elfogó vadászrepülőgépek biztosítják.A légvédelmi rendszert a “Moszkva” irányított rakétás cirkálónak a szíriai Lattakia tartomány partjaihoz történő vezénylésével erősítik meg, hogy megsemmisítsen bármilyen légi célt ami az orosz létesítményeket és légi járműveket fenyegeti.A Törökországgal meglévő katonai kapcsolatokat határozatlan időre felfüggesztik.

Szergej Rudszkoj, az Orosz Vezérkar magas beosztású képviselője elítélte az orosz bombázó ellen a szíriai légtérben végrehajtott támadást, mint “a nemzetközi jog komoly megsértését”. Kijelentette, hogy az orosz SZU-24-est szíriai terület felett lőtték le. A becsapódás helye 4 kilométerre van a török határtól, közölte.

Rudszkoj elmondta, hogy az orosz katonai repülőgép nem sértette meg a török légteret. Mellette a Hmeimim légi bázis radarjai szerint éppenséggel a török vadászgép volt amely belépett a szíriai légtérbe, amikor megtámadta az orosz bombázót.

A török vadászgép nem tett rá kísérletet, hogy kapcsolatba lépjen az orosz pilótákkal mielőtt megtámadja a bombázót, tette hozzá Rudszkoj.

Hírdetés

“Megerősítjük, hogy a támadást egy közeli hatótávolságú, infravörös kereső fejes rakétával hajtották végre.” – mondta Rudszkoj. “A török vadászgép nem tett kísérletet a kommunikációra, vagy hogy látótávolságba kerüljön a személyzetünkkel, amit a gép műszerei rögzíthettek volna. A SZU-24-est szíriai terület felett érte rakéta találat.”

Oroszország most új intézkedéseket tervez bevezetni, amelyek megerősítik az ország légi bázisát Szíriában, különösképpen a légvédelmi rendszereit.

A “Moszkva” orosz irányított rakétás cirkálót, felszerelve a “Fort” nevű légvédelmi rendszerrel (hasonló az SZ-300 rendszerhez) a szíriai Lattakia tartomány partjaihoz vezénylik.

“Figyelmeztetünk mindenkit, hogy bármely célpont amely fenyegetést jelent, meg fogjuk semmisíteni!” mondta Szergej Rudszkoj vezérőrnagy a sajtótájékoztató során.

“Törökországgal minden katonai kapcsolatot fel fogunk függeszteni.” – tette hozzá.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »