Ha Cameron háborúja nem indul el – Londonban PR-győzelmet arat az ISIS

Ha Cameron háborúja nem indul el – Londonban PR-győzelmet arat az ISIS

Mint arról beszámoltunk David Cameron, Nagy-Britannia miniszterelnöke még karácsony előtt be akar kapcsolódni az Iszlám Állam szíriai állásai elleni légi hadműveletekbe. Előbb azonban meg kell magyaráznia ennek a lépésnek az elkerülhetetlenségét.

 

A brit parlament két éve elvetette azt a kormányzati indítványt, hogy a brit királyi légierő (RAF) kapcsolódjon be a szíriai légitámadásokba, a külügyi bizottság ezt nem tartja továbbra sem kívánatosnak. Nagy-Britanniában már abból is komoly – máig tartó – belpolitikai vita támadt, hogy az RAF a nyár végén rakétákkal felfegyverzett drónnal megölte az Iszlám Állam két brit állampolgárságú – hírszerzési értesülések szerint nagy-britanniai terrortámadásokat szervező – tagját Szíriában.

Hírdetés

A The Sunday Times kormányzati forrásai szerint ha az alsóház ezúttal megszavazná Nagy-Britannia bekapcsolódását a szíriai hadműveletekbe, az RAF – amely jelenleg csak Irakban vesz részt az Iszlám Állam elleni műveletekben –  „órákon belül” megkezdhetné a szíriai légitámadásokat.

Az alsóház külügyi bizottságának állásfoglalása szerint Nagy-Britanniának nem szabad úgy katonai akcióba kezdenie Szíriában, hogy nincs koherens nemzetközi stratégia az Iszlám Állam legyőzésére és a szíriai háború lezárására. Egyes nyugati közvélekedések szerint az Iszlám Állam elleni harc, az oroszbarát Aszad-kormány megmaradását segíti elő, ezért inkább abban bíznak, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg támogatása fog kiutat törni a szíriai pokolban. De, a szír demokratikus erőkből hiányzik az erő és a demokratikus elköteleződés is, hiszen többször nyíltan közösséget vállaltak olyan terrorszervezetekkel, mint mondjuk az al-Kaida. 

George Osborne pénzügyminiszter igyekezett csillapítani az ezzel kapcsolatos várakozásokat. A BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a kormány „nem fogja még egyszer megcsinálni”, hogy beterjeszti az alsóház elé a szíriai beavatkozásról szóló indítványt, aztán elveszíti az erről szóló szavazást.

Ez az Iszlám Állam PR-győzelmét jelentené, és az egész világnak „rettenetes üzenetet küldene Nagy-Britanniáról”.

Egy nyugalmazott brit vezérkari főnök szerint először a menekültek harcoljanak az Iszlám Állam ellen, a táborokból küldené a szír migránsokat, hogy véráldozatot mutassanak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »