Hollywoodba vinnék az Egri csillagokat

Scott Fales amerikai forgatókönyvíró a Hellomagyarok.hu-nak adott interjút, amelyből kiderül, hogy két évig élt Egerben, olvasta Gárdonyi regényét, és szeretné, ha az Egri csillagokból Eclipse of the Crescent Moon címmel (ez egyébként a regény angol fordításának címe is) hollywoodi szuperprodukció készülne.

A cikk szerzője szerint a történet már elnyerte a Disney ügyvezető alelnökének és a The Simpsons tévésorozat rendezőjének tetszését is. A forgatókönyvíró 35-40 millió dolláros költségvetésre számítana a projekt sikere esetén.

Hírdetés

Fales megkereste Eger város polgármesterét is, Habis Lászlót, aki a Népszabadság információi szerint a feltáró munkához nyújtott segítséget történelmi tanulmányok és szakirodalmi források átadásával.

„Tisztában kell lennünk azzal, hogy az Eclips of the Cresent Moon nemzetközi közönséget célozna meg. Terveink szerint Eger ostromának történetével, Bornemissza Gergely kalandokkal teli életével világszerte, csaknem húsz országban, megközelítőleg 20 millió ember ismerkedhetne meg. Az 1552-es év jeles története és üzenete számos ország nézőit lebilincselné” – mondta Scott Fales a Hellomagyarok.hu-nak, utalva arra, hogy Gárdonyi regényét valamelyest át kell dolgozni a nemzetközi forgalmazás érdekében.

Az Egri csillagok magyar filmváltozatát 1968-ban mutatták be, s minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmjévé vált. Rovatvezetőnk, Tölgyesi Gábor blogjában egy korábbi írás többek között arról értekezik, hogy ez a film „angol címen Az elveszett talizmánként próbált betörni a nemzetközi filmpiacra, több külföldi fesztivált is megjárt, különösebb visszhangot nem váltott ki, a mű értelmezhetetlen volt Európában”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »