Rendszeralkalmazásként telepíti magát, így szinte lehetetlen eltávolítani az új androidos kártevőt

Rendszeralkalmazásként telepíti magát, így szinte lehetetlen eltávolítani az új androidos kártevőt

Alig múlik el nap, hogy ne hallanánk valamilyen androidos kártevőről. A legújabban felfedezett rosszindulatú szoftver, ún. malware szinte törölhetetlenül befészkeli magát a telefonba.

Pár napja csupán, hogy a Trend Micro egy olyan szoftverfejlesztői eszközre hívta fel a figyelmet, amelyik úgynevezett hátsóajtót telepít az androidos eszközökre, potenciális veszélybe sodorva őket, most viszont a Lookout nevű biztonsági cég figyelmeztetett egy új típusú malware-re.

A kártevő, amellett hogy titokban rootolja a telefont, rendszeralkalmazásként telepíti magát, így szinte lehetetlen eltávolítani (vagy legalábbis igen nagy szakértelem kell hozzá).

A biztonsági cég reklámokat megjelenítő kéretlen szoftverként, vagyis trójai adware-ként írja le a kártevőt, amely olyan népszerű alkalmazásokba rejti el magát, mint a Facebook, a WhatsApp, a Twitter vagy a Candy Crush – a biztonsági cégnél több mint 20 ezer ilyen applikációt találtak. Azért ne kapjon rögtön infarktust, ha ugyanis a Google Playből töltötte le ezeket az appokat, akkor nincs veszélyben a telefonja.

Hírdetés

A trójai készítői ugyan a Google Playből letöltött alkalmazásokba injekciózták a kártékony kódokat, majd harmadik fél alkalmazásboltjaiba vitték az így megfertőzött appokat, amelyek amúgy a megszólalásig hasonlítanak az eredetikre. A felhasználó is csak akkor veszi észre, hogy baj van, amikor egymás után ugranak fel a kéretlen reklámok mondjuk facebookozás közben. A kártevő ráadásul alkalmazásokat is telepít a felhasználó tudta nélkül a telefonra, fejlesztőinek hozva ezzel pénzt.

Fertőzött appokat már rengeteg helyen találtak, az Egyesült Államoktól egészen Oroszországig – állítja a jelentés.

S hogy miként védhetjük ki a fertőzést? Tulajdonképpen nagyon egyszerűen. Csakis a Google Playből töltsünk le alkalmazásokat, illetve még az Amazont tartják megbízhatónak. Ha pedig gyanúba fognánk egy alkalmazást, úgy győződhetünk meg arról, hogy fertőzött-e, hogy megpróbáljuk letörölni. Ha ezt nem hagyja, akkor sajnos megtörtént a baj. Ez pedig azért kínos, mert egy készülék rootolása után tulajdonképpen minden fájlhoz hozzá lehet férni.

(HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »