Kiakadt az ügyvéd: „Ilyen eljárásra még nem volt példa Magyarországon”

Izgalmas jelenetek a zsírdrágítási bűnperben; visszavonult a Vasas korábbi válogatott játékosa – Magyar Nemzet 1938. és 1965. november 5-én megjelent számából válogattunk.

Augusztus 25-ével új sorozatot indított az MNO. 1938-ban ezen a napon jelent meg a Magyar Nemzet első száma, ebből az alkalomból pedig múltidézésbe fogtunk. Keressék mindennap a 77, illetve 50 évvel ezelőtt megjelent cikkeket az MNO-n! Válogatásunkban riportok, publicisztikák, interjúk, hírek sorakoznak majd az adott napi számból, bepillantást engedve nemcsak a korba, de az azt bemutató Magyar Nemzet szellemiségébe is.

 

Izgalmas jelentek között vallottak a detektívek a zsírdrágítási bűnpörben

A büntetőtörvényszék uzsorabírósága dr. Lengyel Ernő elnöklésével pénteken folytatta le Friedmmann Kornél és társai nagyarányú zsírdrágítási bűnperének tárgyalását. Dr. Ulain Ferenc védő a tárgyalás megnyitása után indítványt tett és újabb tanúkihallgatásokat kért. Kotsis Miklós ügyészségi alelnök ellenezte az indítvány elfogadását, s erről a törvényszék később határozott. Ezután az ügyben eljárt detektíveknek kihallgatása következett.

Vitéz Nemes Endre detektív részletesen előadta, hogy az árkormánybiztosság feljelentésére több hentes ellen indult nyomozás és ennek során jutottak el a Perperi céghez, amelynél különböző iratokat és terhelő adatokat találtak. Budaváry József detektív a Kozma féle hentescéggel kapcsolatban utalt arra, hogy Tomasov kihallgatásakor „elszólta magát”, ugyanis olyanféle kijelentést tett, hogy még többet tudna mondani a leadott jutalékokra nézve. Az elnök maga elé szólította Tomasovot és megkérdezte, mi az, amire akkor célzást tett. Tomasov azt válaszolta, a vágóhídon többen beszéltek arról, hogy az ismerteken kívül még több ügynök is bekapcsolódott az egyes szállításokba. Neveket azonban nem tud. Vitéz Gombolay István detektív bejelentette, hogy a tárgyalás előtt egy ismeretlen férfi megszólította a folyosón és izgatott hangon közölte vele, hogy mások is kaptak jutalékot a közvetítőktől, majd súlyosan terhelő kijelentést is tett, mielőtt azonban a nevét megtudta volna, az illető eltűnt.

Ezután heves jelenet játszódott le dr. Ulain Ferenc és a detektív között. Az elnök több ízben közbeszólt és a védőt rendreutasította, majd a bíróság szünetet rendelt el.

Mielőtt még a szakértők előterjesztésére sor került volna, dr. Ulain Ferenc felállott és a következőket mondotta:

– A törvényszék kihallgatta az egyik detektívet, az ügyész úr is kérdéseket intézett hozzá, megkérdezte a tanácselnök úr az elhangozz vallomással kapcsolatban Tomasovot is. Ezek után az történt, hogy a szünetben két detektív bevitte Tomasovot az egyik szobába és nyolc-tíz percig kérdezte ki őt olyan részletekről, amelyekről a főtárgyaláson Tomasov már feleletet adott a törvényszéknek. Ilyen eljárásra még nem volt példa Magyarországon.

Dr. Lengyel Ernő tanácselnök ezért a kijelentésért ismételten rendreutasította a védőt. Ezután heves jelenet játszódott le Kotsis Miklós ügyészségi alelnök és Ulain Ferenc között. Az összeszólalkozás utána a tanácselnök harmadszor is rendreutasította Ulain Ferencet, majd hozzátette: – Felhívom a védő urat, tartózkodjék a hasonló kijelentésektől, mert különben kénytelen lennék rendbírságot alkalmazni.

Hírdetés

A nagy izgalmat keltő vita ezzel be is fejeződött, utána az elnök a szakértők kihallgatását rendelte el.

Mondada törvényszéki hites szakértő terjesztette elő ezután szakvéleményét. Rámutatott arra, hogy a szeptemberi külpolitikai rémhírek következtében a zsírdrágulás ugrásszerű emelkedést mutat. A Perlesz cég úgyszólván minden egyes alaklommal meg nem engedett haszonhoz jutott és átlagban igen magas haszonkulcsot számított fel a beszerzési árakhoz képest.

Dr. Ángyán Béla, majd több védő intézett ezután számos kérdést Mondada szakértőhöz. Ezután az elnök a tárgyalást félbeszakította és folytatását szombat reggel kilenc órára tűzte ki.

(1938. november 5., 9. oldal)

 

 

Machos Ferenc visszavonul

Vasárnap játssza utolsó idei bajnoki mérkőzését a Vasas és minden jel szerint ezen a találkozón biztosítja is első helyét a csapat. Miután bajnoki cím a tét, a játékosok fokozott gonddal készülnek az összecsapásra. Az edzéseken szorgalmasan részt vesz Machos Ferenc is – hátha ismét szükség lesz rá: A vasárnapi mérkőzést követően azonban Machos befejezi az edzéseket – többé nem futballozik. Visszavonul, a Vasas ifjúsági csapatának edzője lesz.

Machos Ferenc a tatabányai csapatban kezdett futballozni, aztán Szegeden, majd a Bp. Honvédban játszott. Tíz évvel ezelőtt, 1955. szeptemberében került a válogatottba, s Lausanne-ban a Svájc elleni 5:4-es magyar győzelem alkalmából két gólt szerzett. Azóta – egész 1963-ig – szinte állandóan tagja volt a válogatott keretnek. Huszonnyolcszor szerepelt a legjobbak között, utoljára 1963. októberében, Belgrádban játszott válogatott mérkőzésen.

– Nehéz a búcsú az aktív játéktól – mondta a 33 éves Machos – és csak az vigasztal, hogy továbbra is megmarad a kapcsolatom a labdarúgással. Igyekszem a legteljesebb összhangban dolgozni többi edzőtársammal és szeretnék jó futballistákat, becsületes sportembereket nevelni.

A másik — nem éppen örvendetes újság a Vasasnál hogy Fister lábát gipszbe kellett tenni. Szalagszakadása körülbelül két hónap alatt gyógyul meg teljesen. Fister helyére vasárnap Liebhaber kerül, aki a jövőben Lázár néven szerepel.

(1965. november 5., 6. oldal)

Válogatta: Bittner Levente
Észrevétele, javaslata van? Ossza meg velünk, írjon a [email protected] címre!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »