Komoly veszélyben a középkorú fehér amerikaiak

Egyre nagyobb arányban halnak meg a középkorú fehér amerikaiak mérgezés, öngyilkosság és különböző betegségek miatt.

Egyre nő a halálozási arány a középkorú amerikai fehérek körében 1999 óta – számolt be róla a The Washington Post. Minderről egy hétfőn közzétett statisztikai kimutatás tudósított, ami szerint míg évtizedekig egyre nőtt a várható élettartam, addig az elmúlt tizenöt évben ezzel ellentétes folyamat játszódott le. A 45 és 54 év közötti, főiskolát nem végzett fehér férfiak és nők halálozási rátája 1999 és 2013 között jelentősen nőtt, elsősorban legális és illegális drogok használata, alkoholproblémák és öngyilkosság miatt. 1999 előtt a halálozási arány még meredeken csökkent ebben a korosztályban.

Az elmúlt évtizedekben a fejlett országokon belül nem is lehetett hallani növekvő halálozási arányokról hasonló nagyobb demográfiai csoportok körében, leszámítva az orosz férfiakat a Szovjetunió összeomlása után. Most a növekvő halálozási ráta a megbetegedések számának emelkedésével is járt a Proceedings of the National Academy of Sciences kutatói szerint. „A közvetlen okok között a drogokat, az alkoholt és az öngyilkosságot lehet említeni” – jelentette ki az idén gazdasági Nobel-díjban részesülő Angus Deaton, aki a kutatás társszerzői közt volt feleségével, Anne Case-zel együtt. Mindketten közgazdaságtant oktatnak a Princetoni Egyetemen.

„Félmillióan meghaltak, akiknek nem kellett volna” – tette hozzá Deaton.

Fotó: Magyar Nemzet

Riasztó jövő

Nagyjából 1970 óta az amerikaiak és más gazdagabb államok lakói tovább és jobb egészségi körülmények között éltek, miután a dohányosok aránya csökkent, hatékonyabb kezeléseket fejlesztettek ki, nagyobb hangsúlyt fektettek a megelőzésre és az életmódváltásra. De a mostani kutatás alapján egyre nagyobb terhet fognak jelenteni a középkorúak közül azok, akik életben maradnak: egy betegebb társadalom jön létre, amelyik kevésbé tud majd felkészülni az idős korral járó költségekre.

Hírdetés

„Ez az első jelzés, hogy a repülőgép a mélybe zuhant” – kommentálta a tanulmányt a Dartmouth College közgazdászprofesszora, Jonathan Skinner, aki elmondása szerint nem biztos abban, mi történt, de a gép már bizonyosan lezuhant. Mint hozzátette, azok, akik a középiskolát végezték csak el, és azok, akik kihullottak onnan, a társadalom negyven százalékát alkotják. „Nem csak tízszázaléknyian vannak, akik nem fejezték be a gimnáziumot. Jóval nagyobb csoportról beszélünk.”

Csak a fehér középkorú amerikaiakkal van baj

Tovább csökkent a halálozási arány más fejlettebb országok népessége körében, ahogy a fekete és a spanyol–amerikai lakosság esetében is. A 30 és 64 közötti más korosztályok esetében szintén csökkenést figyelhetünk meg az Egyesült Államokban, ahogy a jobban képzett fehérek esetében is. Más korosztályok esetében viszont szintén magasabbak voltak a mutatók, főként a drogok, az alkohol, az öngyilkosság, a krónikus májbetegségek és a májzsugorodás miatt.

A halálozási ráta továbbra is magasabb az afroamerikaiak, mint a fehérek körében, a mostani fordulat viszont meglepő, tekintve azokat a kiváltságokat, amikben utóbbiak részesülnek – jelentette ki a Michigan-i Egyetem munkatársa, David Weir. Mint mondta, a társadalmi-gazdasági körülmények, az alacsonyabb képzettség és alacsonyabb jövedelem az afroamerikaiak ellen játszik, de a fehérek esetében nincs szó hasonlóakról. Weir szerint a halálozási ráta alakulásában a gazdasági bizonytalanságok, a közösségek felbomlása és a családok szétesése nagyobb szerepet játszhat, túl a növekvő kábítószer-függőségen.

Weir szerint a tanulmány inkább kérdéseket vet fel, nem pedig válaszokat ad. Szerinte a középkorban bejövő testi és lelki problémákat is kell nézni, ha meg akarjuk tudni, miért halnak meg egyre többen ebben az életszakaszban.

Rákapnak a heroinra

Kutatásukat más felmérések is alátámasztják: az igazságügyi minisztérium szerint legális és illegális drogok miatti túladagolásban száztízen halnak meg mindennap. A heroinhasználat miatt elhunytak száma megnégyszereződött a 2013-ig tartó évtizedben a Centers for Disease Control and Prevention alapján. A JAMA Psychiatry magazinban tavaly közzétett kutatás szerint azok közül, akik az elmúlt évtizedben először használtak heroint, 90 százaléknyian fehérek voltak. A CDC januárban arról számolt be, hogy alkoholmérgezésben hatan halnak meg mindennap, és az elhunytak 76 százaléka 35 és 64 év közötti, háromnegyedük pedig férfi.

Múlt héten a kutatók még arról számoltak be, hogy az Egyesült Államokban a halálozási arány 43 százalékot zuhant 1969 és 2013 között: akkor még százezerből 1279-en voltak, ez utóbbi szám pedig 730-ra esett az eltelt évtizedekben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »