Korrupt diktatúrának nevezte Putyin rendszerét – az EBRD főközgazdásza lesz

Orosz gazdaságtan-professzor lesz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési bank (EBRD) új főközgazdásza.

A közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni bank kedden bejelentette, hogy jövő nyáron – jelenlegi egyetemi megbízatásának lejártával – Szergej Gurjev veszi át a főközgazdászi tisztséget, amelyet 2006 óta a svéd Erik Berglöf töltött be.

A 44 éves Gurjev az első orosz állampolgár az EBRD főközgazdászi tisztségében.

A brit sajtó az elmúlt napokban megszellőztette Szergej Gurjev várható kinevezését.

A The Times című konzervatív brit napilap a minap "Oroszország vezető liberális közgazdászának" nevezte a jelenleg Párizsban tanító egyetemi professzort, és felidézte, hogy Gurjev egy korábbi nyilatkozatában "korrupt diktatúrának" minősítette Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét.

A brit lap szerint Moszkvában "inzultusként" fogják értékelni Gurjev EBRD-főközgazdászi kinevezését, tekintettel arra is, hogy az EBRD tavaly – a nyugati szankciókkal összhangban – leállította oroszországi finanszírozási tevékenységét.

Hírdetés

A bank a tavalyi támogatásokról szóló idei eredményjelentésében közölte: a részvényes országok tavaly júliusban azt az "iránymutatást" adták az EBRD-nek, hogy Oroszországban egyelőre ne kezdjen új finanszírozási programokat.

Ennek hatására már tavaly a harmadára csökkent az Oroszországnak nyújtott EBRD-folyósítások összege: 2013-ban a bank 1,82 milliárd eurót, tavaly 608 millió eurót hagyott jóvá oroszországi programokra.

Az EBRD-finanszírozások legnagyobb egyedi felvevője eddig minden évben Oroszország volt az EBRD működési területének összes országa közül, ám tavaly az új orosz finanszírozások folyósításának leállítása nyomán már Törökország kapta a legtöbb EBRD-finanszírozást. Törökország – ahol az EBRD alig négy éve kezdte meg tevékenységét – az egy évvel korábbi 920 millió euró után 2014-ben 1,39 milliárd euró finanszírozáshoz jutott a banktól.

Sir Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke az orosz professzor főközgazdászi kinevezését bejelentő keddi közleményben hangsúlyozta: Szergej Gurjev hatalmas mennyiségű tapasztalatot és szakértői tudást hoz a bankhoz, és mély ismeretanyaga van az EBRD működési területét alkotó országokról.

Gurjev már az utóbbi néhány évben is szoros munkakapcsolatban volt az EBRD-vel: közreműködött a tevékenységi térség átalakulási folyamatáról minden év végén összeállított átfogó EBRD-elemzés – Transition Report – összeállításában, és tagja volt a főközgazdászi iroda külső tanácsadói testületének.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »