Műholdképek cáfolják, hogy lelőtték volna az orosz gépet

Valamiféle robbanás tényleg volt, de semmi jele annak, hogy egy rakétatalálat eredményeként – állították egybehangzóan amerikai illetékesek – írta meg az NBC News amerikai hírtelevízió online kiadása. Az Iszlám Állam máris magára vállalta a merényletet, az oroszok egyelőre óvatosan fogalmaztak.

Az NBC által megkérdezett egyik katonai illetékes azt mondta: infravörös műholdképek rögzítették a hőrobbanást éppen akkor és éppen ott, ahol az orosz utasszállító lezuhant; az amerikai hírszerzés elemzői szerint valóban volt valamiféle robbanás a repülőn – mondta. Hangsúlyozta: a detonáció származhatott egy üzemanyagtartályból, vagy akár egy bomba is okozhatta, de nincs jele annak, hogy föld-levegő rakéta találata következtében történt volna, ugyanis ha így lett volna, a műholdak azt is rögzítik. Így ezt a verziót elvethetjük – mondta az illetékes, ezt pedig egy másik megkérdezett kollégája is megerősítette.

Az Iszlám Állam vállalná

Hírdetés

Hogy a gép nagy magasságban robbant szét – ahogy ez a második illetékes hozzátette – már korábban is világos volt, ez az oroszok verziójában is szerepelt. Viktor Szorotcsenko, a vizsgálatot vezető moszkvai bizottság vezetője azt közölte, hogy a repülőgép darabjai 20 négyzetkilométeres körzetben szétszóródtak, ugyanakkor leszögezte, még túl korai lenne végleges következtetéseket levonni. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov ugyanakkor a Reuters szerint azt mondta, nem zárható ki a terrortámadást lehetősége sem.

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet egyiptomi szárnya szombaton Twitter-üzenetben közölte, hogy fegyveresei lőtték le az utasszállítót. Katonai szakértők szerint viszont nem hiteles ez a bejelentés, kairói biztonsági források is azt mondták, nincs jele annak, hogy lelőtték volna a repülőgépet, Tálas Péter pedig úgy fogalmazott, szinte kizárt, hogy ők lettek volna. Egyesek a gép műszaki állapotát okolták a balesetért.

Tragédia

A Kogaljmavia (nemzetközi nevén Metrojet) légitársaság Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó repülőgépe a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A több mint 18 éves Airbus A-321-es típusú gépen 217 utas – köztük 17 gyermek – és hét főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »