10 ezres osztálypénzek, pénzbehajtás, szégyenlista! Besokkaltak a szülők

10 ezres osztálypénzek, pénzbehajtás, szégyenlista! Besokkaltak a szülők

A szülők akkor is fizetnek osztálypénzt (óvodában csoportpénzt), ha meghaladja anyagi teherbíró képességüket és nem látják, át, mire fordítják  az illegálisan beszedett összeget – áll a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért közleményében.

A FŐSZEG ismerteti a helyzetet: az iskolákban gyakorlattá vált az úgynevezett osztálypénz szedése, amely havi 300-1000 forinttól – jobb középiskolában – havi 10-20 ezer forintig terjedhet (ballagási ruha, érettségi bankett, ajándék). A szülői egyesület szerint ennek a helyzetzetnek az oka az, hogy iskolák többsége áthárítja a dologi kiadások egy részét (pl., másolópapír, kréta, osztályfestés, tisztasági csomag) vagy a tanítási időben szervezett ingyenes közoktatási köz-szolgáltatások költségeit a szülőkre (pl. tanulmányi kirándulás, uszoda és múzeum belépő, erdei iskola, stb.).

Hírdetés

Hozzáteszik:

„…a pénzbeszedő pedagógus vagy szülő felszólító levélben követeli az osztályközösség által kényszerűen „megszavazott” havi osztálypénzt. Ha valaki nem tud rendszeresen fizetni, megalázó módon nyilvánosságra hozzák a nevét.”

A FŐSZEGY szerint nem a szülők zsebébe kell kutatni, nem a szülőket kell megvágni, van más lehetőség is a közösségi pénzek megszerzésére. Szerintük az osztálypénzzel kapcsolatos ellentmondások kiküszöbölése érdekében megoldás, ha a szülők minden iskolában és óvodában adószámmal és bankszámlával rendelkező Szülői Alapítványt alakítanak. A Szülői Alapítványok „szabályos” pénzforrása lehet, pl. pályázatírás, szponzorok elérése, a fenntartó által átadott pénzek, a szülők és a pedagógusok önkéntes támogatásai, pl. adójuk 1%-ával, stb.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »