Élénk kémtevékenység hazánkban

Élénkké vált a külföldi titkosszolgálatok tevékenysége hazánkban és az Európai Unióban a menekültáradat következtében.

A kémek – ahogy a köznyelvben a hírszerzőket nevezik – elsősorban terroristákat keresnek a migránsok között, ám mivel a nagyhatalmi érdekek ütköznek a térségben, új pozíciókat, új kapcsolatokat is építenek a szolgálatok – állítják szakemberek.

– Valóban megélénkültek a folyamatok a háttérben – nyilatkozta Földi László, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója.

– Vége a nyugodt korszaknak, megszűnt a békeidő. Nagyhatalmi érdekek ütköznek az Európai Unióban, benne hazánkban, amit csak felerősített a migráció. Tény, hogy nagyon élénk diplomáciai háttéregyeztetések folynak. Valóban sokkal aktívabbak ezek a folyamatok, mint korábban, mindenki, így a titkosszolgálatok is új pozíciók elfoglalására törekszenek, valamint új kapcsolatok kiépítésére is – fogalmazott Földi László, aki szerint emiatt szükség lehet a magyar szolgálatok tevékenységének újragondolására is.

Magyarország felértékelődött

Hírdetés

Az ma Budapest a kémeknek, mint a vasfüggöny időszaka alatt Bécs és Berlin volt. Magyarország felértékelődött a külföldi titkosszolgálatok számára a geopolitikai helyzetünk, uniós tagságunk és nem utolsósorban politikai és gazdasági stabilitásunk miatt – szögezte le egy nyugalmazott hírszerző, aki érthetően névtelenséget kért. Szerinte a menekültáradat kiváló lehetőséget nyújt például külföldi – nem uniós – kémek Európai Unióba való bejuttatására, akik új hálózatokat építhetnek ki. – Most mindenki a terroristákat keresi a migránsok között, nem a hírszerzőket; nyilvánvaló, hogy beépülnek a menekültek közé. Sajtóhírek szerint mi is küldtünk már „beépített” embereket a menekültek közé, igaz, fedett rendőröket, és nem a terroristák, hanem az embercsempészek ellen – hívta fel a figyelmet a szakember. Mint azt a Népszabadság megírta, a Nemzeti Védelmi Szolgálat – a szervezet maga is felfogható titkosszolgálatnak, hiszen alkalmazhat titkosszolgálati módszereket – építette be fedett nyomozóit a menekültek közé, Törökországtól Magyarországig jöttek velük, és így derítették fel azt az embercsempészbandát, amelynek három Bács-Kiskun megyei rendőr is tagja volt.

Egyeztetésekre használják hazánkat

– Most kifejezetten kémkedéses időket élünk, mert a nagypolitikának, az amerikaiaknak és az oroszoknak az az álláspontjuk, hogy ugyanolyan puskaporossá kell tenni a levegőt, mint amilyen a hidegháború idején volt. Rengeteg olyan éjszakai mulató és szórakozóhely van Budapesten, ahol lehet látni olyan társaságot, amelyben nagy valószínűséggel külföldi hírszerzők ülnek. Ezek a találkozók általában nem véletlenek és eléggé látványosak, amivel jelenlétüket akarják demonstrálni – ezt a napokban nyilatkozta a Faktor.hu-nak Rimner Gábor, aki nyolc éven át kémkedett a CIA-nek a rendszerváltás előtt. Lebukott, elítélték, és most ismét kegyelmi kérvényt nyújtott be, ezúttal Áder János köztársasági elnöknek.

Érthető, hogy a titkosszolgálatok alkalmazkodnak az új helyzethez, hiszen elsődleges feladatuk olyan hírek begyűjtése, amelyek segítik kormányaikat a döntéshozatal során. Valamint az is, hogy az adott célország életét befolyásolják. A jelek szerint Magyarországot mindenesetre jelenleg főleg egyeztetésekre használják egymás között.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 10. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »