Érkeznek a migránsok, mi lesz az Oktoberfesttel?

Érkeznek a migránsok, mi lesz az Oktoberfesttel?

Münchenben ma megnyitja kapuit a világ legnagyobb népünnepélyének tartott rendezvény, az Oktoberfest. A 34,5 hektár nagyságú „réten” (Wiesn) naponta több százezer főnyi tömeg hódol a mulatozás szenvedélyének. A 182. alkalommal lebonyolítandó sörfesztivál körülményei azonban ezúttal jelentősen különböznek az előző évek gyakorlatától.

A rendezők nem téveszthetik szem elől, hogy a bajor tartományi főváros evésre-ivásra, féktelen jókedvre összpontosító vendégeinek a közelében kifáradt, idegen kultúrvilágból származó csoportok várakoznak, a Közel-Keletről indult népvándorlás migránsai, akiknek jelenléte és az Oktoberfest tizenhat napja során egyelőre kiszámíthatatlan létszáma ismeretlen probléma elé állítja mind a szervezőket, mind a biztonságot felügyelő szerveket. Erre utal a keresztényszociális (CSU) tartományi belügyminiszter, Joachim Herrmann kijelentése, miszerint „a különböző embercsoportokat messzemenően el kell választanunk egymástól, elejét véve az esetleges konfliktusoknak”.

A menekültek várható helyzete felmérhetetlen

A legkényesebb gócpontnak a főpályaudvar és annak környéke ígérkezik, ahová a vasút 500 különjárattal hozza, majd szállítja el ismét az Oktoberfestre érkező mintegy kétmillió főnyi vendégsereget. A menekültek várható helyzete felmérhetetlen. A Horvátországon keresztül Ausztriába érkező karaván Salzburg pályaudvarán váltott ki kaotikus állapotokat. Az onnan Münchenbe induló vasúti közlekedést megszakították.
Ugyancsak szünetel a regionális forgalom. Több bajor város is szolidaritásáról biztosította Münchent. Ha a várakozásokkal ellentétben mégis több migráns jutna el a főpályaudvarra, akkor – a rendőrség biztonsági koncepciójának megfelelően – a létesítményt két zónára osztanák fel: a menekültek kizárólag a pályaudvar északi, az Oktoberfest látogatói pedig csak annak déli ki- és bejáratát használhatnák.

Hírdetés

Minden elővigyázatosság ellenére nem zárható ki a rendkívüli állapot lehetősége a „réttől” csak másfél kilométer távolságban fekvő pályaudvaron, különösen az esti órákban, amikor a tetemes sörfogyasztástól kapatos vendégek nem mentesek az agresszivitástól.

Hat sörfőzde csapolhatja a söröket

A hagyományos népünnepély imponáló adatokkal szolgál. A várható hatmillió vendég több mint egymilliárd eurós forgalmat ígér, tavaly a látogatók közel nyolcmillió korsó sört, ötszázezer grillcsirkét fogyasztottak el. Az Oktoberfesten kizárólag Münchenben készült sör árusítható, mindössze hat sörfőzde – Augustiner, Hacker Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner, Spaten – jogosult arra, hogy csapolja a „folyékony kenyeret”.
A népünnepély megnyitása a müncheni főpolgármester feladata, ő ütheti csapra az első söröshordót. Az első korsót pedig a bajor kormány élén álló miniszterelnök, Horst Seehofer (CSU) emelheti a magasba.

Ez a cikk megjelenik a Magyar Nemzetben 2015. 09. 19.-én.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »