Tűrhetetlen állapotok: már a migránsok is etetik a rendőröket

Tűrhetetlen állapotok: már a migránsok is etetik a rendőröket

Rendkívüli ellátási gondokról érkeznek hírek a déli határról: a szolgálatot teljesítő rendőrök sok esetben alig jutnak ételhez, vízhez. Nem ritka a 24-27 órás szolgálat, de olyan is előfordul, hogy a kukoricásban hajtják álomra a fejüket az egyenruhások.

Gabay Balázs

Már az elmúlt napokban is érkeztek hírek arról, hogy a déli határnál szolgálatot teljesítő rendőrök szerény vagy elégtelen ellátásban részesülnek és látástól vakulásig kell dolgozniuk. Szerdán drámai hangvételű levelet kaptunk a Független Rendőr Szakszervezet észak-magyarországi területi elnökétől. Demján Zsolt ebben azt írja, azért ő jelentkezik, mert a rendőröknek tiltja a szolgálati szabályzat, hogy nyilatkozzanak, másrészt nem is mernék ezt megtenni, félnek attól, hogy elbocsátás lenne a vége. Mint mondja, korábbi tiltakozásaik nyomán egy ideig kaptak meleg ételt a határnál szolgálók, de a héten az ellátás színvonala újra visszaesett.

Bár a fenti gondokról itt-ott már lehetett hallani kósza híreket, az első komoly jelzés a Zsaruellátó nevű csoport megalakulása volt, mely naponta gyűjt élelmet a fővárosban, és délutánonként szállítják azt a déli határra a rendőröknek.

Sziasztok! Meg szeretném köszönni amit a ma éjszakai 20 órás szolgálatom során Röszke M5-ös autópályán kaptunk a sok kedves és tiszteletreméltó adományozótól! Hihetetlen jó érzés, hogy vannak ilyen emberek Magyarországon! Még egyszer KÖSZÖNJÜK!!!

– hálálkodik az egyik szolgálatos a Zsaruellátóknak és a bőkezű adományozóknak.

Mindennap érkezik a civil ellátmány Fotó: Facebook/Zsaruellátó

Telefonos megkeresésünkre Demján Zsolt elmondta, a korrupcióellenes intézkedések okán a hatóság emberei nem fogadhatnának el senkitől élelmiszert, ezzel vétenének a szabályzat ellen. Bár hivatalosan a napi fejadag 5000 kalória kellene hogy legyen, ennek sok esetben a töredékét sem kapják meg, gyakran vizet is a civilek hoznak nekik. Az előírás alapján meleg ételre is jogosultak lennének, de vasárnap óta ebből is hiány van. Egy Nógrád megyéből levezényelt század egyik tagjának leveléből kiderül, a vonaton már a migránsok kínálgatják az őket kísérő rendőröket. „Szép látvány lehettünk” – írja az illető.

Hírdetés

A portálunkhoz eljuttatott képek alapján leginkább a kórházi koszthoz hasonlít, amit a kerítést őrzők kapnak. Turistafelvágott, szendvicskrém, alma és szeletelt kenyér a menü, míg a bevándorlási hivatal regisztrációt végző munkatársait segítő nyomozók, bűnügyi technikusok tésztát kapnak hússal és savanyúsággal.

Így néz ki egy rendőri ebéd a déli határon Fotó: MNO olvasó

Az élelmezés mellett a szállással és a beosztással is komoly problémák adódnak. Mint Demján Zsolt mondja, a fent említett nyomozók diákszállókban hajthatják álomra a fejüket, a határhoz vezényelt századok tagjai viszont nemritkán a kukoricásban, egymásnak dőlve alszanak pár órát. A szerencsésebbeknek tornateremben, szivacson jut hely. Az állomány tagjai a kimerülés határán állnak: 16-18 órás szolgálatot teljesítenek, de nem ritka a 24 vagy annál is több munkaóra egyben.

27 óra a kerítésnél

Egy Borsod megyei század tagjai kedden reggel fél 8 körül indultak el a határra, kora délután értek oda, este 6-tól álltak szolgálatba, és sokan még most is a kerítésnél vannak. Dunaújvárosi kollégáik 27 órát dolgoztak le egyhuzamban, amikor pedig végeztek, kiderült, nincs lefoglalt szállásuk.

 

Fotó: Máté Péter / Magyar Nemzet

Erre, vagyis a kivezényelt rendőr szállásának biztosítására egyébként nincs konkrét jogszabály vagy szolgálati leírás. A munkaidőről viszont van: az a túlórával együtt sem haladhatja meg a heti 48 órát, ami az érintettek esetében biztosan nem teljesül. Helyszíni tudósítóink megerősítették a híreket: sok esetben előfordult, hogy a 25-27 órás szolgálatot teljesítő rendőr délután lepihenhetett, de másnap reggel már újra szolgálatban volt.

A szakszervezeti elnök úgy tudja, a tarthatatlan állapotok az állomány 70-80 százalékát érintik, vagyis több ezer emberről beszélünk. Az idősebb, sokat látott kollégák még csak-csak bírják, de előbb vagy utóbb náluk is el fog szakadni a cérna, az igazi veszélyt viszont a frissen végzett 860 szakközépiskolás rejti, akiket most vezényeltek a szerb határszakaszra. Ők ugyanis még valószínűleg nem találkoztak ilyen helyzettel. Az Orbán Viktor jelenlétében a Hősök terén felavatott próbaidősök Demján szerint nincsenek felkészülve arra, hogy étlen-szomjan nézzenek farkasszemet több ezer migránssal 18-20 órán át egyhuzamban. Demján megjegyzi: nem lenne lehetetlen megoldani a rendőrök elhelyezését, etetését, erre a múltban is volt már példa. II. János Pál 90-es évekbeli látogatása a mostaninál is nagyobb rendőri állományt mozgatott meg, és akkor ez sikerült. A fenti ellátási problémákra a szakszervezeti vezető szerint egyébként a 2010-es árvíz idején is felhívták már az ORFK figyelmét, de úgy tűnik, a kérést nem hallották meg.

A panaszokkal kapcsolatban több kérdést is eljuttattunk az ORFK sajtóosztályához, ha választ kapunk, frissítjük cikkünket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »