Brutális gyógyszerkartell: 2,5 milliárdra büntetett a GVH

Brutális gyógyszerkartell: 2,5 milliárdra büntetett a GVH

Jogsértést követett el három gyógyszer-nagykereskedő két tanácsadó vállalkozás közreműködésével. Előbbiek befolyásolták a közbeszerzési pályázatot, mert áraikat egyeztették ajánlataik benyújtása előtt, és felosztották a piacot egymás között. A jogsértésért majdnem 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Évente ötmilliárd forint értékben írt ki gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárást a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó tizenkét kórház számára a Budapesti Egészségközpont Zrt., még 2011 novemberében. A gyógyszerek és infúziós oldatok szállítására vonatkozó pályázatban külső szakértőként vett részt a jelenleg végelszámolás alatt álló PharmAudit Kft., amely tulajdonképpen a kiírásra jelentkező gyógyszernagykerek összejátszását szervezte meg a Mezadin Piackutató és Marketing-kommunikációs Kft. segítségével.

A most megbüntetett gyógyszernagykerek – az Euromedic-Pharma Gyógyszernagykereskedelmi Zrt., a Hungaropharma Zrt.és a Teva Gyógyszergyár Zrt. – a pályázati kiírás módosítását közösen érték el úgy, hogy annak feltételeit csak ők teljesíthessék, emiatt pedig a keretmegállapodásos közbeszerzési eljáráson csak ők tudtak indulni. A GVH azért csapott le, mert bizonyítható volt, hogy a kiírást a nagykerek érdekei szerint hajtották végre.

Háromszereplős lett a piac

Hírdetés

A feltárt háttér-megállapodás tulajdonképpen azt eredményezte, hogy a kartelltagok a többi potenciális pályázót, így más gyógyszergyárakat távol tudták tartani a tendertől, a PharmAudit Kft. koordinálásával pedig fel tudták osztani egymás között a tizenkét fővárosi kórház számára kiírt pályázatban meghatározott 919 hatóanyagot annak érdekében, hogy mindannyian az általuk megfelelőnek tartott arányban legyenek a tender nyertesei.

A versenyhivatal úgy ítélte meg, hogy a három gyógyszernagyker, valamint a két tanácsadó vállalat a gazdasági verseny korlátozásával komplex és folyamatos jogsértést követett el a közbeszerzésen, hiszen eleve befolyásolták a közbeszerzési kiírást, az ajánlati áraikat egymásra tekintettel határozták meg még ajánlatuk benyújtása előtt. Mindezért a három gyógyszernagyker egyenként csaknem 800 millió forintos, a Medazin 66 milliós, a végelszámolás alatt álló PharmAudit pedig 12 ezer forintos büntetést kapott.

Telephelyekre csaptak le

Maga a versenyfelügyeleti eljárás azt követően indult, hogy a versenyhivatal 2013 tavaszán előzetes értesítés nélkül, rajtaütésszerűen tartott helyszíni vizsgálatot a kartelltagok székhelyén és telephelyén. A hatóság az ekkor birtokba vett okiratokat használta fel bizonyítékként, amit tanúvallomásokkal – köztük védett tanúkéval –, mobiltelefon-cellainformációkkal és egyéb dokumentumokkal egészített ki. Az árrögzítés és a piacfelosztás, a közbeszerzési kartellek a legsúlyosabb versenyjogsértésnek minősül.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »