Egyre feszültebb a helyzet Röszkén

Egyre feszültebb a helyzet Röszkén

A migránsok ismét áttörték a sorfalat, és Szeged felé indultak. Az év eleje óta 157 746 migráns nyújtott be menedékkérelmet a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz, és kedden újabb 1154 embert regisztráltak. Angela Merkel szerint az Európai Unió tagállamainak sikerül megegyezésre jutniuk az uniós menekültpolitikáról.

– Röszkén áttörte a sorfalat a migránsok ötven fős csoportja, ezen felbátorodva újabb hullám indult meg a kukoricás felé. Majd később még egy nagyobb csoport, csaknem az egész tábor követte őket a sínek mentén, Szeged felé. A rendőrség nem alkalmaz erőszakot.

Hírdetés

– Négymillió euró (nagyjából 1,26 milliárd forint) rendkívüli segítséget hagyott jóvá az Európai Bizottság kedden Magyarország számára a menekültválság kezeléséhez. – Angela Merkel szerint az Európai Unió tagállamainak sikerül megegyezésre jutniuk egy új, a helyzethez jobban illeszkedő és a terhek arányos megosztásán alapuló menekültügyi politikáról. – Az év eleje óta 157 746 migráns nyújtott be menedékkérelmet a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz, és kedden újabb 1154 embert regisztráltak. – Amennyiben bármilyen információval rendelkezik, küldje el a [email protected] címre. Köszönjük!

15:44A sínek mellett. a röszkei vasútállomás közelében fogtak el három tucat migránst, körülbelül tíz rendőr vigyáz rájuk. Éppen a buszra várnak, ami majd elszállítja a határátlépőket – jelentette helyszíni tudósítónk.15:43Menekültügyi különbizottságot hoznak létre a román parlamentben, amely a menedékkérőkkel összefüggő törvényhozási teendőkkel foglalkozik majd – jelentette be Borbély László, a bukaresti képviselőház külügyi bizottságának elnöke. A bukaresti illetékesek közt nincs vita arról, hogy Románia csak önkéntes alapon vehet részt az Európai Unióba érkezett menedékkérők elosztásában, kötelező befogadási kvótákat nem tud elfogadni – hangsúlyozta Borbély László. (MTI)15:40Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közölte, hogy előző nap rekordszámú, hétezer szíriai menedékkérő érkezett Macedóniába, és mintegy 30 ezren vannak a görög szigeteken. Őket várhatóan a görög hatóságok néhány napon belül a szárazföldre szállítják, ahonnan folytatják útjukat Macedónia, Szerbia és az Európai Unió országai felé – írja az MTI.15:38A szerb sajtó kedden a szerb-macedón határhoz közeli Presevóba érkező migránsok problémáinak újabb területével foglalkozott: rávilágított arra, hogy a migránsoknak meleg ruhára és takaróra van szükségük, éjszaka ugyanis már 10 fok alá csökken a hőmérséklet. Az egyre hidegebb idő miatt Szerbiában is újabb ideiglenes befogadóközpontokat építenek. Aleksandar Vucic szerb kormányfő Angela Merkel német kancellárral arról tárgyalt, hogy a már tervezett szabadkai és belgrádi központon felül nyitnának ilyen objektumokat a szerb-macedón határ közelében is. (MTI)15:35Angela Merkel német kancellár szerint az Európai Unió tagállamainak sikerül megegyezésre jutniuk egy új, a helyzethez jobban illeszkedő és a terhek arányos megosztásán alapuló menekültügyi politikáról – írja az MTI. Hangsúlyozta, hogy fenyegetések helyett a másik fél nézetei iránti tiszteletből kiindulva kell tárgyalni az új menekültpolitikáról, amelyre azért van szükség, mert a Dublin III. rendelet nem illeszkedik a mostani helyzethez. A kancellár szerint az egyetértés „nem holnap, és nem is a jövő héten”, de „gyorsan” kialakul majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »