Mi okozta a hűtőkocsiba zárt migránsok halálát?

Mi okozta a hűtőkocsiba zárt migránsok halálát?

Törvényszéki patológusok próbálják megállapítani, hogy mi okozta a hűtőkocsiba zárt 71 migráns halálát. Az áldozatok holttestét Bécsbe szállították. Az ENSZ-főtitkár eközben rendkívüli tanácskozást hívott össze a migrációs válságról szeptember végére, a közgyűlés hetvenedik ülésszakára.

A 71 menekült holttestét Bécsbe vitték, ahol törvényszéki patológusok próbálják megállapítani a halál okát és idejét. Osztrák sajtóhírek szerint minden jel arra utal, hogy a csempész-teherautó oldalain nem jutott be levegő a rakodótérbe, így az ott lévők megfulladtak út közben.

Az ausztriai muszlim szervezeteket összefogó szövetség szóvivőjét sokkolták a történtek. „Nem is emlékszem arra, mikor voltam utoljára annyira nyugtalan, mint most. Nemcsak a hírek sokkolók, hanem azok a képek is, amelyek a fejemben járnak. Hogyan érezhették magukat, amikor tudták, hogy nincs levegő? Hogyan érezhették magukat, amikor nem tudták kinyitni az ajtót? Milyenek lehettek az utolsó percek? Mikor jöttek rá, hogy nem menekülhetnek meg? Ez félelmetes és szörnyű. Remélem, hogy ez ébresztő lesz majd a politika és mindannyiunk, mint emberek számára, hogy a mostani helyzetben felelős és gyors cselekvésre van szükség.” A szövetség egyúttal felajánlotta, hogy segít az áldozatok hozzátartozóinak felkutatásában.

Hírdetés

A tragédia után az ENSZ főtitkára felszólította az érintett országokat, hogy bővítsék a biztonságos és törvényes migráció lehetőségeit, és nyújtsanak védelmet a menekülteknek. „Meg kell értenünk, hogy miért teszik kockára életüket ezek az emberek. A háború, a politikai instabilitás és a biztonság hiánya miatt menekülnek, egy jobb jövőt szeretnének. Az elsődleges feladatunk, hogy életeket mentsünk meg, és humanitárius segítséget nyújtsunk. Voltam a mediterrán térségben, és láttam, hogy ez mennyire nehéz” – fogalmazott Ban Ki Mun.

Az amerikai kormány szerint az európai menekültválság azt jelzi, hogy a közel-keleti krízis hatásai egyre messzebb nyúlnak. „Az észak-afrikai és közel-keleti erőszak nemcsak ezt a térséget destabilizálja, hanem a világ más részein, így Európában is kezdi kifejteni destabilizációs hatását” – mondta Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

A menekültek nagy része Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezik. Afganisztánban 2001-ben, Irakban 2003-ban avatkozott be katonailag az Egyesült Államok, ezekben az országokban azóta polgárháború dúl. Szíriában 2011 tavasza óta tartanak a harcok a kormányerők és a lázadók között – utóbbiakat az Egyesült Államok és szövetségesei sokáig fegyverekkel támogatták. Ezek a polgárháborúk sok százezer civil áldozatot követeltek az elmúlt években.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »