Halott menekültek: újabb részlet derült ki

Halott menekültek: újabb részlet derült ki

A holtan talált menekültek egy bolgár embercsempész banda áldozatai lehettek – ebben megegyezik az osztrák és a magyar rendőrség tájékoztatása. A részletekben már eltérések vannak: az osztrákok azt közölték, hogy három gyanúsítottat vettek őrizetbe Magyarországon, a jármű magyar tulajdonosát és két bolgár férfit, akik a sofőrök lehettek. A magyar rendőrség viszont négy gyanúsítottról beszél, hárman közülük bolgárok, negyedik társuk pedig afgán. Előzetes letartóztatásukról holnap dönt a kecskeméti járásbíróság.

Bolgár embercsempész banda szállíthatta a holtan talált menekülteket, a bűncselekmény felderítésében a magyar rendőrség is segít az osztrák hatóságoknak. „A készenléti rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai csütörtökön négy személy: három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek őrizetbe, továbbá valamennyi személy vonatkozásában előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására, ezen kívül a magyar nyomozók több helyen tartottak házkutatásokat, továbbá 20 személyt hallgattak ki tanúként” – mondta Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője.

Hírdetés

Sajtóhírek szerint a teherautó, – amelyben a tragédia történt – Szlovákiából került Magyarországra többszöri adásvétellel. A magyar vevő egy gépjármű-kereskedéssel foglalkozó kft. volt, amely májusban gazdát cserélt, a vállalkozást egy ukrán férfi vette át. A hűtőkocsi felépítése miatt a menekültek nem tudtak jelezni a sofőrnek, vagy kiszabadulni a zárt raktérből – mondta az igazságügyi szakértő. „Tulajdonképpen a hűtő aggregát  – anélkül, hogy a részleteket ismernénk –  98 százalékos valószínűséggel csak a belső levegőt cirkuláltatja, tehát vannak olyan aggregátok, amelynek külső beszívó funkciója is van, de ilyen funkciót többnyire nem rendelnek meg a vevők” –  fogalmazott Kőfalvi Gyula igazságügyi műszaki szakértő.

Ilyen körülmények között fél óra alatt elveszíthetik eszméletüket a bezárt emberek, erről már a Péterfy Sándor utcai kórház főorvosa beszélt. Pap Csaba megjegyezte, hogy sok múlik a külső körülményeken. Véleménye szerint a lehető legrosszabb forgatókönyv érvényesült. „Amiket felsoroltunk, azok konkrétan halálokok lehetnek, tehát a levegőhiány – tehát ha ekkora térben ennyi ember össze van zárva – nyilván nem sok időre elég. Valószínű, hogy valami minimális szellőzés lehetett, de az is csak réseken keresztül, de annál több nem, tehát ez nyilván nem elég napokra, feltehetően órákra lehet elegendő” – nyilatkozta a főorvos.

Burgenland tartományi vezetője a tragédia után ideiglenesen visszaállítaná az ellenőrzést az osztrák–magyar határon.  


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »