Veszélyeket is hordoz a nyár a fiatalok számára – a gyerekeknek szükségük van korlátokra

Pihenést, kikapcsolódást, feltöltődést kínál, de egyben veszélyeket is hordoz a nyár a fiatalok számára, a több szabadidő, nagyobb kísértést jelent.

A nyár kísértéseinek elsősorban a fiatal korosztály van kitéve. A bulikat főként az ő számukra szervezik, és az iskolai szünet révén nekik van leginkább lehetőségük részt venni az ilyen jellegű programokon. A vakáció idejére jellemző a felnőtt kontroll lazulása is.

– Sok szülő gondolja azt, hogy nyáron kevésbé kell a gyerekre figyelni, mivel az iskola és a társadalom teljesítménykényszere csökken, holott éppen az ellenkezője igaz – mondja Kálóczi Andrea, szekszárdi RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat vezetője. – Rengeteg a szabadideje a fiatalnak, ráadásul a mai világban a gyerekek nem kapnak feladatot, gyakorlatilag nem kell semmit csinálniuk otthon, azzal a címszóval, hogy egész évben tanult, most hadd pihenjen. A sok strukturálatlan szabadidő és kevés kontroll veszélyes elegyet alkothat. Főként akkor, ha a családi légkör feszült és a szülők nem nyújtanak biztonságot – teszi hozzá a szakember.
A legveszélyeztetettebb korosztály a kiskamaszoké, a 10-12 éveseké. Rájuk kell nagyon odafigyelni, de azért nem úgy, hogy gúzsba kötve érezzék magukat. A kritikus időszak a délutáni-esti csavargás-szórakozás. Éppen ezért a szülőknek nagyon fontos ismerniük a gyerekük barátait, tudni, hogy kikkel és hol tölti az időt. Jó ha tudnak róla, hogy mit csinál, de nem kell mindenhová elkísérni, ám az sem helyes, ha este kóborolnak. Kálóczi Andrea véleménye szerint egy 10-12 éves gyereknek esete kilenc óra után már nem kellene a várost járnia. Emellett fontos, hogy segítsék a szülők megtervezni a gyerek napjait, legyen naponta egy-egy kisebb feladat a szórakozás mellett. Mint mindenben itt is az egyensúly a lényeg. Jó, ha korának megfelelő feladatot kap, de ne legyen túlterhelve. Ennek a véleménynek a kialakításában a RÉV klienseinek megismert előélete játszotta a főszerepet. A legtöbbjük ugyanis azok közül került ki, akikre nem figyeltek gyerekkorukban, vagy akiknél túl erős volt a kontroll, az autoritás. A szülői törődés, odafigyelés megelőzheti a bajt.

A szülőknek mindig legyen idejük gyermekeikre. Például, ha bulizni, vagy játszani mennek a pályára, előtte, vagy utána hívják meg a gyerek barátait egy kis harapnivalóra, így meg tudnak ismerkedni velük. Az is jó megoldás, ha beszélgetnek más szülőkkel, akiknek hasonló korú gyerekük van, és átadják egymásnak a tapasztalataikat. A mobiltelefonos kapcsolattartás is jó megoldás, de meg kell egyezni a gyerekkel, hogy csak akkor hívják, ha valami fontos dolog jött közbe, amely nem tűr halasztást. Ha a szülő tízpercenként hívogatja a csemetét, hogy hol van és éppen mit csinál, az nem igazán célravezető. A gyerekeknek, fiataloknak szükségük van korlátokra, de az nem mindegy, hogy szigorú, vagy túlságosan laza szabályokat állítanak fel a szüleik.

Hírdetés

– Sokat gondolkoztam azon a szabályozáson, amit az Egyesült Államokban tapasztaltam, hogy a felnőtt kor elérése előtt (21 év) a fiatalt nem engedik be a szórakozóhelyre, illetve nem szolgálják ki alkohollal – mondja Kálóczi Andrea. – Annál is inkább, mert a 2014 tavaszán Szekszárdon végzett kutatás alapján a 16 évesek 44 százaléka vásárolt már sört szórakozó helyen, s emellett a fiatalok egynegyede már 14 éves kora előtt berúgott. Érdemes tehát odafigyelnünk a kis-, illetve fiatalkorúakra és kortársaikra is.
A szakember felhívta a figyelmet a designer drogokra, melyeknek egy része legális, és a megtévesztő „herbál”, illetve „bio” néven fut, azaz a legalitás és az elnevezés kapcsán az a tévhit alakulhat ki, hogy természetes anyagokról, sőt egészséges szerekről van szó. Ezek a szintetikus szerek mérhetetlen fizikai károsodást, gyors rászokást, a rövid hatás miatt gyakori használatot, s fokozott pszichés tüneteket okoznak. Gyors a hozzáférés, például internetes rendelés alapján beszerezhetőek és rendkívül olcsóak. Mivel a szerek összetétele, elnevezése folyamatosan változik, nehéz nyomon követni, s maguk a fiatalok sem tudják, hogy mit használnak. – Az ozorai fesztiválon például számunkra is ismeretlen liquid LSD néven futott egy leírás szerint fokozott agitált állapotot okozó szer, amely a hallucinogén hatás mellett a stimuláns hatást is felerősítette – mondta Kálóczi Andrea.

A mai világban fizikailag gyorsan érnek a gyerekek, de szellemileg talán lassabban, mint régen. Testileg érettek, de lelkileg nem, és több veszély is leselkedik rájuk, ezért nagyobb figyelmet igényelnek.

Komoly veszélyforrás az úgynevezett drogszemét: tű, fecskendő, gyógyszeres buborékfólia, alkoholos- és energiaitalos dobozok, üvegek. Nagyon fontos, hogy aki drogszemetet lát, talál, ne menjen el mellette. Munkaidőben a 20/205-4748-as számon lehet bejelenteni, hol láttak drogszemetet. A bejelentés természetesen anonim. Munkaidőn kívül a [email protected] e-mail címen lehet megtenni a bejelentést. A RÉV szakképzett munkatársai kimennek a helyszínre, és megfelelő védőfelszerelésben összeszedik, és gondoskodnak az ártalmatlanításáról.

Az Egyesült Államokban nagyon szigorúan veszik a fiatalkorúak szórakozóhelyen való tartózkodását. Este kilenc óra után nem mehet be szórakozóhelyre 21 éven aluli fiatal. Ha korábban már bement, akkor pedig 21 óra után távoznia kell. Régen nálunk is szigorúbban vették a korhatárt, ma azonban nincs olyan szabály, amely erről rendelkezne, azaz a korhatárt, illetve időhatárt előírná. Pedig ez éppen az a terület, amely elbírná a szigorúbb szabályozást, mert manapság sajnos nem ritka, hogy 12-14 éves gyerekek maradoznak ki késő éjszakáig.

(Teol)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »