Döbbenetes animáción az északi-sarki jég eltűnése

Döbbenetes animáción az északi-sarki jég eltűnése

Tizenöt év alatt tűnt el a jég nagy része a Jeges-tengeren – derül ki a National Geographic térképeiről készült animációból.

Barack Obama amerikai elnök augusztus elején jelentette be nagyszabású tervét a klímaváltozással kapcsolatban – erről bővebben itt olvashat –, beszédében ezt mondta: „A zsugorodó jégsapkák miatt kényszerült arra a National Geographic, hogy a Szovjetunió megszűnése óta a legnagyobb változtatást eszközölje Világatlaszán.”

Hírdetés

A National Geographic közölte honlapján, hogy a Világatlasz tizedik kiadásában tényleg a kiadvány történetének egyik legnagyobb változása található. Az alábbi animáción 1999-től kezdődően több kiadás Északi-sarkról készült térképe szerepel, így jól látható, mennyire összement a jégsapka a Jeges-tengeren.

Fotó: National Geographic

Az emberiség nagy része egyébként tud a klímaváltozás veszélyeiről, Dél-Amerikában rettegnek tőlük leginkább. Egyre többen vesztik életüket a szélsőségesen magas hőmérséklet miatt, a klímaváltozás pedig az egész emberiség számára komoly egészségügyi fenyegetést jelent. Az ENSZ tavaly aggodalmának is hangot adott, hogy az emelkedő hőmérséklet konfliktusokhoz, háborúhoz és erősödő migrációhoz fog vezetni. A 2000 és 2009 közti természeti katasztrófák száma háromszor akkora volt, mint a nyolcvanas években.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »