A BKV-nak és a Néprajzi Múzeumnak is csak a roma holocaustozás a fontos?

Kérdés ez, nem állítás, éspedig a Mazsihisz honlapja hírcikke apropóján, amiből kiderül: a 2-es metró szerelvényeiben kiállítás nyílik a roma holocaustról, amit a Néprajzi Múzeum is támogat. Érdekes, a gulágokról ilyen ott még nem nyílt. Vajon miért? Az erről szóló beszédes hírcikk szerint a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Romaverzum és a Néprajzi Múzeum közreműködésével létrehozott Metró Galéria kiállítás 2015. július 31-én nyílik meg a 2-es Metró Puskás Ferenc Stadion állomásán.

Nos, a roma holocaustról itt most nem kívánunk kérdezni. Arról viszont kérdezzük, vajh miért, hogy a naponta sok százezrek által látogatott szerelvényekben elhelyezett plakátok között eleddig egyetlenegyet sem található, ami kifejezetten magyar tragédiákkal foglalkozik? Amikből azért ugyebár volt éppen elég.

Üdítő kivételként persze említhetnők, hogy a magyar szecessziós építészet megteremtőjéről, Lechner Ödön életművéről van többféle plakát a szerelvényekben, ám ezek aránya messze eltörpül az Anne Frank-naplóról szólókkal szemben.

Hírdetés

Vagyis már megint kettős mércézés folyik. A multikulturalizmus és a tolerancia szlogenjeivel. De mikor érjük meg, hogy a sokat hangoztatott kulturális sokszínűség és pláne a „kifinomult emlékezetpolitika” jegyében plakát ismerteti Szabó Dezső regényét, „Az elsodort falu” -t, amiről sok minden elmondható, de az nem, hogy hamisítvány?

No és végül, de nem utolsósorban: mi köze a most megnyíló tárlathoz a kizárólag a magyar néprajz tárgyi örökségét bemutatni hivatott Magyar Néprajzi Múzeumnak? És ha elfogadjuk, hogy volt roma holocaust, akkor történelmi-politikai, nem pedig néprajzi vonatkozású történésről van szó, nemde?

Úgy tűnik azonban, hogy a kiállítás szervezői eggyel nem számolnak. Az emberi természettel. Hiszen emlékezzünk csak a néhai kádári propaganda kiállításaira! Akikben csak minimális szépérzék volt, már a legelső ránézéskor megcsömörlöttek tőlük. Miből gondolják most, hogy ezek látására nem ugyanaz fog történni velük?


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »