Hatósági vizsgálat Petőfi „sírja” körül

Hatósági vizsgálat Petőfi „sírja” körül

A Fővárossal egyeztetve múlt hét pénteken a hatósághoz fordult a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. a Megamorv-Petőfi Bizottság Egyesület úgynevezett Petőfi-temetésével kapcsolatban. Mint ismeretes, a Morvai Ferenc vezette egyesület a megfelelő dokumentumok hiányában, az illetékes szervek tiltása ellenére helyezett el csontokat a Fiumei úti sírkert 58-as parcellájában.

Július 17-én, pénteken nagyszabású ingyenes fesztivált követően a Fiumei úti sírkertben eltemetik Petőfi Sándor állítólagos maradványait – ez állt a Megamorv-Petőfi Bizottság Egyesület előzetes közleményében. A helyszínen azonban kiderült, a csontok állítólag már hetekkel a megemlékezés előtt a földbe kerültek. Morvai Ferenc elmondta, a tiltások miatt cselhez kellett folyamodniuk, így a nagy felhajtást megelőzően egy vasbeton szarkofágba rejtve helyezték örök nyugalomra a maradványokat.

Ahogy az elmúlt hetekben lapunk is többször megírta, a kazánkirályként ismert Morvai Ferenc vállalkozó vezette expedíció 1989-ben a burjátföldi Barguzinban találta meg Petőfi Sándor állítólagos maradványait. Az MTA már akkor bebizonyította, hogy a csontok nem a Nemzeti dal költőjéhez, hanem egy nőhöz tartoztak egykoron. Morvai manipulációval és hazugsággal vádolta és vádolja a mai napig az MTA-t, illetve a mindenkori magyar kormányt. Többször hangsúlyozta, mindenképpen földbe helyezik a maradványokat.

A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI), a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) és a Fővárosi Önkormányzat azonban megtiltotta a temetést. A BTI közleményében jelezte, az egyesület sem sírhellyel, sem a megfelelő papírokkal nem rendelkezik ahhoz, hogy a maradványokat eltemethesse. Mint írták, a csontoknak azonosíthatónak kell lenniük, ám hiába kérték Morvaiéktól az ehhez szükséges dokumentumokat, az egyesület a temetésig nem tudott ilyesmivel szolgálni. Elfogadható igazoló iratok hiányában pedig a BTI nem adott engedélyt a temetésre.

Hírdetés

Csatlakozott hozzájuk a védett sírok feletti rendelkezési jog gyakorlója, a Nöri, amely közleményében jelezte, továbbra is az MTA szakvéleményét tartja mérvadónak, és nem ad engedélyt a temetésre. Később a Fővárosi Önkormányzat is kiadott egy közleményt, amelyben elhatárolódtak Morvai Ferenc akciójától, és nyomatékosították a tervezett szertartás jogszerűtlenségét.

Már akkor felmerült, mi történik, ha a tiltások ellenére mégis a földbe kerülnek a maradványok. Erre a kérdésre azonban senki sem tudott választ adni, még az sem vált világossá, mely szerv illetékes az ügyben. Július 17-én aztán fény derült Morvaiék cselére: hetekkel korábban egy vasbeton szarkofágba helyezték a csontokat a Fiumei úti sírkert 58-as parcellájában. A sírba egy jeladót is elhelyeztek, mert mint a szertartáson elhangzott, Petőfi csontjai nagyobb veszélyben vannak, mint valaha. A sztálinistának bélyegzett MTA, illetve a magyar kormány ugyanis mindenképpen meg akarja hiúsítani Morvaiék tervét – foglalta össze félelmeit a temetési szónok.

Az emléknapot követően elsősorban a politikai nagygyűlésre emlékeztető eseményről lehetett hallani, a jogszerűtlen temetés és a felelősségre vonás kérdése nem nagyon merült fel. Végül múlt hét pénteken a BTI közleményben jelezte, a hatósághoz fordulnak a temetés kapcsán. Mint írták, „a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. bejelentéssel élt a rendőrség és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat felé, hogy jelzett hatóságok tényszerűen vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a temető 58. parcellájában található úgynevezett »Petőfi-sírhely« tartalmazhat-e jogszerűtlenül betemetett emberi maradványokat, csontokat, tekintettel arra, a tárgysírhelyre a BTI betemetési engedélyt nem adott, erre irányuló megrendelést nem teljesített”.

Hozzáteszik, a bejelentéssel párhuzamosan megkeresték a sírhely felett rendelkező személyt is, hogy nyilatkozzon arról: ismeretei szerint helyeztek-e el a sírhelyben emberi maradványokat, csontokat a rendelkezési idő kezdete óta, és ha igen, kinek az engedélyével és közreműködésével. Megkerestük a rendőrséget is a bejelentéssel kapcsolatban, ők későbbre ígértek tájékoztatást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »