Újra meghódíthatjuk a Holdat

Újra meghódíthatjuk a Holdat

A holdra lépés 46. évfordulóján a NASA bejelentette, hogy a következő tíz évben az ember visszatérhet égi kísérőnkre, egy újabb évtizeddel később pedig már akár élhet is rajta.

A következő öt-hét évben ismét emberek léphetnek a Holdra, az ezt követő tíz-tizenkét évben pedig megépülhet ott egy állandó bázis is – idézi a NASA és a Nexgen közös tanulmányát a The Verge nevű portál. Az űrhivatal a küldetést úgy oldaná meg, mint ahogyan az utánpótlásokat juttatja el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS): cégekkel szerződne, amelyek fellőnék az űrbe a rakományt, jelen tervek fényében pedig akár a személyzetet is.

Ráadásul ugyancsak ezeknek a megállapodásoknak köszönhetően tudja a NASA az utazás költségeit is visszanyesni. A szervezet a tervek szerint anélkül tud majd embert felküldeni mellékbolygónkra, hogy kimerítené évi négymilliárd dolláros, emberek űrbe juttatására fordítható büdzséjét. Tudniillik a Space X nevű vállalat például kevesebb mint ötezer dollárból képes egy kilogrammnyi ellátmányt az ISS-re juttatni – ami nagyjából a tizede annak, mintha az Apollo-érában használt Saturn–V rakétával vagy űrrepülőgéppel próbálkoznának.

Hidrogénbányászat a Holdon

A „holdtúrának” része továbbá egy új iparág létrehozása is: a tervek szerint hidrogént bányásznának az égitesten található sarki vízjégből. A hidrogént – feldolgozása után – hűtött hajtóanyag formájában raktároznák el egy üzemanyag-tároló hajón, ami a Hold körül keringene, majd ezt adnák el a NASA-nak és másoknak.

Hírdetés

Ez a holdutazás az űrhivatal számára az első öt-hét éves periódusban összesen tízmilliárd dolláros ráfordítást jelentene, ugyanis két kiválasztott pályázó között az említett összeget szétosztanák, hozzájárulásként a kereskedelmi áru- és személyszállítási programjukhoz. Majd ennek az öt-öt milliárd dollárnak a felhasználásával hoznák létre a tervek szerint a vállalatok saját Holdra leszálló egységüket, valamint a legénységet szállító űrhajót. Ahogy Charles Miller, a Nexgen elnöke fogalmazott, egy cég nem elég, arra kell számítani, hogy egyikőjük belebukik, szükség van a redundanciára.

A NASA már tervezte a visszatérést

A NASA-nál egyébként már eddig is tervben volt a Holdra való visszatérés, viszont azáltal, hogy kereskedelmi partnereket vonnak be, a tervezett tizenkét fellövés háromra csökkenthető, így a megmaradó összeget a holdprogramhoz szükséges további technológiák kifejlesztésére is felhasználhatják.

A tanulmány egy menetrendet is magában foglal, ami szerint – ha a NASA azonnal elfogadná – 2017-ben már megvalósulhatna egy robotikus holdra szállás, 2018-ban végbe mehetne a hidrogénlelőhelyek feltérképezése, 2019-től vagy 2020-tól pedig elkezdődhetne a tervezés fázisa. Az állandó bázis robotok segítségével történő létrehozása 2021-től zajlana, előkészítve a terepet az ugyancsak abban az évben a Holdra érkező legénységnek.

Mások is kolonizálnák az égitestet

Mindenesetre a NASA terve nem egyedülálló: az Európai Űrügynökség főigazgatója múlt héten szorgalmazta egy falu létrehozását a Hold túloldalán, az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz pedig tavaly decemberben közölte, hogy egy Hold körül keringő űrállomás megalkotásán gondolkozik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »