Ekkor jöhet viharokkal és jéggel az enyhülés

Ekkor jöhet viharokkal és jéggel az enyhülés

Felhőszakadás, viharos szél, jégeső, akár 30 fok feletti hőség – 11 megyére adtak ki figyelmeztetést a meteorológusok.

A jobbára napos délelőtt után a délutáni órákban ismét többfelé képződnek gomolyfelhők, amelyekből főként az Észak-Dunántúlon, az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön várható zápor, zivatar. Egy-egy heves zivatar is előfordulhat. A keleti szél többfelé megélénkül, zivatarok környékén erős vagy viharos széllökés is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között valószínű. Késő estére általában 24, 30 fok közé hűl le a levegő, csak a csapadékos helyeken lehet ennél hűvösebb. Vasárnap már enyhülés várható: a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17, 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 30 fok között alakul majd.

Figyelmeztető előrejelzés van érvényben Magyarország területén péntek éjfélig:

Hírdetés

Fotó: OMSZ

Hőség: Az ország északi, északnyugati megyéiben inkább már 27 fok alatt, míg másutt 27–31 fok között alakul a napi középhőmérséklet. A 30 fok feletti értékek a délkeleti megyékben várhatók.

Zivatar: Pénteken kiemelten az Északi-középhegységben, az Alföld északi részén, illetve jellemzően az ország északi részén fordulhatnak elő szórványosan zivatarok. Zivatarok környezetében felhőszakadás (25-40 mm), viharos szél (60-90 km/h) és néhol jégeső (2 cm alatti átmérővel) is kialakulhat. Kiemelten az Északi-középhegységben egy-egy zivatart lokálisan 40 mm feletti csapadék, átmeneti 90 km/h feletti szél és jégeső (2 cm körüli vagy esetleg kevéssel afeletti átmérővel) kísérhet.

Fronthatás ugyan nincs, de a hosszan tartó hőhullám tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre, az idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni, ezért fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magas, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad. Aki teheti, vízparton vagy klimatizált helyen keressen menedéket a forró déli órákban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »